Az EU Szolidaritási Alapja: a Bizottság 823 millió eurós pénzügyi támogatást terjeszt elő a horvátországi földrengés, a lengyelországi áradások és a koronavírus-válság hatásainak enyhítésére

További eszközök

 
09/10/2020

Az Európai Bizottság ma javaslatot tesz egy több 823millió eurós, az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA) nyújtandó pénzügyi támogatási csomagra, hogy segítse a horvátországi földrengés és a lengyelországi árvizek okozta károk helyreállítását. A csomag ezenkívül előlegeket irányoz elő Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Magyarország és Portugália számára, hogy támogassa ezeket az országokat a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság kezelésében.

A támogatási csomag több részből áll:

  • 683,7 millió euró Horvátországnak a Zágrábban és környékén 2020 márciusában bekövetkezett földrengés pusztító hatásainak enyhítésére. Az első, 88,9 millió eurós kifizetést 2020 augusztusában előlegek formájában már folyósították.
  • Több mint 7 millió euró Lengyelország újjáépítési erőfeszítéseinek támogatására a Lengyel-kárpátaljai vajdaságban az idén júniusban bekövetkezett áradások után.
  • Több mint 132,7 millió eurós előleg NémetországnakÍrországnakGörögországnakSpanyolországnakHorvátországnakMagyarországnak és Portugáliának, miután ezek az országok segítséget kértek a koronavírus-járvány és annak hatásai kezeléséhez.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így nyilatkozott: „Az EU Szolidaritási Alapjának köszönhetően az uniós tagállamok és az európai polgárok akár természeti katasztrófa, akár egészségügyi szükséghelyzet nyomán megkaphatják a számukra nélkülözhetetlen támogatást. Ez egy újabb fontos bizonyítéka annak, hogy mit jelent valójában az uniós szolidaritás, ami az európai projekt lelke.”

A következő lépések

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak jóvá kell majd hagynia az EU Szolidaritási Alapjából nyújtandó támogatásra vonatkozóan ma előterjesztett bizottsági javaslatot. A bizottsági javaslat elfogadása után kifizethető a pénzügyi támogatás. A Bizottságnál jelenleg folyik a beérkezett kérelmek értékelése. Amint ez befejeződik, a Bizottság javaslatot fog előterjeszteni az egyenlegkifizetések mozgósítására.

Háttér-információk

Az EUSZA pénzügyi támogatást nyújt az uniós tagállamoknak és a csatlakozó országoknak súlyos természeti katasztrófák bekövetkezése után, az idei évtől pedig egészségügyi válságok kezelésére is. 2002-es létrehozása óta az alapot több mint 90 katasztrófa – többek között árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok – esetében vették igénybe. Az EUSZA eddig 23 tagállam és 1 csatlakozásra váró ország javára több mint 5,5 milliárd eurót mozgósított. A koronavírus-járványra adott rendkívüli uniós válasz részeként az EUSZA hatályát kiterjesztették a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre, és az előlegfizetés maximális szintjét 30 millió euróról 100 millió euróra emelték.

További információk

Az EU Szolidaritási Alapja

Hírek