Innovatív Városfejlesztési Intézkedések:11 új projekt részesül uniós finanszírozásban

További eszközök

 
08/07/2020

A Bizottság és Hauts-de-France francia Regionális Tanácsa mint az Innovatív Városfejlesztési Intézkedéseket (UIA) irányító megbízott szervezet véglegesítette az 5. és egyben az utolsó pályázati felhívás értékelését. A Brüsszelből, Gentből és Leiedalból (Belgium), Szófiából (Bulgária), Halandriból (Görögország), Budapestről (Magyarország), Ferrarából és Veronából (Olaszország), Tilburgból (Hollandia), Kassából (Szlovákia) és Almeriából (Spanyolország) érkező nyertes projektek több mint 45 millió eurót fognak kapni az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból. Európa szerte új ötleteket próbálnak majd ki a kultúra és a kulturális örökség előmozdítása, a levegőminőség javítása, a körforgásos gazdaság fejlesztése és a demográfiai változások kezelése érdekében. Hauts-de-France francia Regionális Tanácsa az UIA állandó titkárságának támogatásával 222 pályázatot kapott 23 tagállamból. A sikeres projektjavaslatokkal kapcsolatos további részletek itt találhatók. Ezek kiegészítik az Innovatív Városfejlesztési Intézkedések 2014-2020 keretében kiválasztott 75 projekt listáját, amelyek jelenleg számos új megoldást kínálnak városaink újbóli kizöldítésére, biztonságosabbá tételére, a városi szegénység kezelésére vagy a digitális átállásban rejlő lehetőségek kiaknázására. 

Most, hogy valamennyi pályázati felhívás lezárult, a Bizottság és Hauts-de-France régió arra összpontosítja erőfeszítéseiket, hogy a közelmúltban elfogadott UIA tudásmenedzsment-stratégián keresztül a 2021-2027-es kohéziós politika számára inspiráció-forrásként értékeljék ezeket a tapasztalatokat. A jövőben a városi hatóságoknak az innovációhoz és a jövő városainak alakításához nyújtott közvetlen támogatás a 2021-2027 közötti időszakra szóló európai városfejlesztési kezdeményezés részét fogja képezni. 

Az UIA tudásmenedzsment-stratégiája összegyűjti és megosztja az UIA tapasztalatait, hogy EU-szerte szolgálja a városokat és a kohéziós politikát. 

A tudásstratégia célja, hogy felhívja a kohéziós politika érdekeltjeinek figyelmét, akik az UIA által kínált tudás legtermészetesebb címzettjei, azaz a fenntartható városfejlesztési stratégiákat végrehajtó városokra, az e stratégiákat lefedő programokért felelős irányító hatóságokra és/vagy közreműködő szervezetekre, valamint a kohéziós politika kedvezményezettjeinek szélesebb közösségére helyi és regionális szinten, akik érdeklődnek az UIA sikeres tapasztalatainak megismerése vagy megismétlése iránt. 

A cél továbbá az UIA-városok és az uniós városokat támogató kulcsszereplők – azaz az URBACT III program, az uniós városfejlesztési menetrend partnerségei, és a városfejlesztési hálózat – közötti tevékenységek közös programozásának támogatása egy olyan dinamikusabb értékláncban, amelyet a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó európai városfejlesztési kezdeményezés elő kíván mozdítani a jövőben. Arra kérjük az érdekelt feleket, hogy tájékozódjanak a stratégiáról, járuljanak hozzá annak széles körű terjesztéséhez, és egyesítsék erőiket annak sikeres végrehajtása érdekében, ami a városok és a kohéziós politika javát szolgálja.

Hírek

Kapcsolódó témák

Urban development