Határon átnyúló együttműködés: 30 éves az EU Interreg programja, amely közelebb hozza egymáshoz a polgárokat

További eszközök

 
17/02/2020

2020-ban 30 éves lesz az Interreg, az EU emblematikus programja, amelynek célja a határ menti régiók közötti területi együttműködés ösztönzése. Ezen jubileumi év alkalmából Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos a következő nyilatkozatot tette:

Az Interreg program nagyon kedves a szívemnek. Az együttműködés kohéziós finanszírozással támogatott különleges eszközeként az Interreg lehetővé teszi a régiók és országok számára, hogy együtt találjanak megoldást az őket érintő közös kihívásokra. Az Interreg projektek konkrét példái annak, hogy a határoknak nem kell akadályt jelenteniük, hanem a növekedés és a sikeres együttműködés lehetőségét hordozhatják. Az elmúlt harminc év során, a számos projektnek köszönhetően, amit az EU támogatott, az Interreg közelebb hozta egymáshoz a határ menti régiókban élő több mint 170 millió európait, javította az életkörülményeiket, és új együttműködési lehetőségeket teremtett.

Az Interreg 30 éves fennállásának ünneplésére az Európai Unió történelmének meghatározó időszakában kerül sor. Miközben súlyos globális és helyi kihívásokkal nézünk szembe, vissza kell nyernünk a polgárok bizalmát és biztosítanunk kell eredményességünket. Az Interreg immár harminc éve működik annak érdekében, hogy senki ne maradjon ki a fejlődés folyamatából, és hogy Európa lépésről lépésre kitartóan csak épüljön. Szándékunk, hogy e küldetés folytatódjon, ugyanakkor fel kívánjuk használni ezt az ünnepélyes alkalmat arra, hogy megvizsgáljuk, újból átgondoljuk, és új lendületet adjunk annak, amit az Európai Unióban alapvető értéknek tartunk: az együttműködés szelleme, amit az a szilárd hitünk táplál, hogy együtt erősebbek vagyunk.”

Háttér-információk

Az 1990-ben indított európai területi együttműködés (ETE), más néven az Interreg a kohéziós politika egyik emblematikus programja, amely keretet biztosít a közös fellépések végrehajtásához és a szakpolitikai tapasztalatcseréhez a különböző tagállamok nemzeti, regionális és helyi szereplői között. Az európai területi együttműködés (ETE) átfogó célkitűzése, hogy elősegítse az Unió egészének összehangolt gazdasági, társadalmi és területi fejlődését. Az Interreg az együttműködés három ágára épül: határokon átnyúló (Interreg A), transznacionális (Interreg B) és régióközi (Interreg C) ágak.

Az Interreg öt egymást követő programozási időszakból áll: INTERREG I (1990–1993) – INTERREG II (1994–1999) – INTERREG III (2000–2006) – INTERREG IV (2007–2013) – INTERREG V (2014–2020).

A 2014-2020-as programozási időszakban az Interreg együttműködési programok az egész európai földrészt lefedik, teljes költségvetésük meghaladja a 12 milliárd eurót az uniós és tagállami hozzájárulásokat is beleértve.

A 30 éves Interreg köré épülő, 2020 egészében zajló kampány a szomszédság, a környezet és az ifjúság témaköreire összpontosít. A kampány számba veszi a múltban elért eredményeket, és előretekint, hogy miként lehetne még többet és hatékonyabban elérni a jövőben.

További információ

Hírek