405 milliárd euró befektetés valósult meg az Unió reálgazdaságába az európai strukturális és beruházási alapok keretében

További eszközök

 
19/12/2018

Egy ma közzétett jelentés összefoglalja az öt európai strukturális és beruházási alap keretében a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket.

2018 októberéig az európai strukturális és beruházási alapok 2014–2020-as költségvetésének csaknem kétharmadát irányozták elő konkrét projektekre. 2017 végéig az alapokból közel egymillió vállalkozás (köztük 74 000 induló vállalkozás) részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió projekt nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túlmenően. 

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök a következőket mondta: „Ez a jelentés rámutat, hogy az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulnak ahhoz, hogy elérjük a növekedésre és munkahelyteremtésre irányuló uniós szintű céljainkat az olyan meghatározó területeken, mint a kutatás és innováció, valamint hozzásegítenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átálláshoz. Az elért eredmények világosan mutatják, hogy a strukturális alapok hozzáadott értéket jelentenek a vállalkozások és a polgárok számára egyaránt.” 

Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A kohéziós politika eredményei kézzelfoghatók. A számok önmagukért beszélnek: a programok végrehajtása megfelelően halad a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak félidejénél. A ragyogó számadatok mögött európaiak millióinak emberi történetei mutatják, hogyan teszik jobbá az uniós beruházások a polgárok életét. Mindez meggyőző érv a 2020 utáni erős kohéziós politika mellett.” 

Az európai strukturális és beruházási alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek begyógyulásához. 2017 végéig 15,3 millió ember kapott álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatást, ami közel kétszerese az előző évi értéknek. Mindemellett 42,5 millió polgárnak nyílik lehetősége a korszerűbb egészségügyi rendszerek igénybevételére. 

A Párizsi Megállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásoknak megfelelően az európai strukturális és beruházási alapok támogatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást; már ma is 330 ezer háztartás részesül az energiahatékonyság növelését célzó, uniós finanszírozású felújítási projektek előnyeiből, és több mint 3 terawattóra – körülbelül 370 000 tonna szén elégetésével egyenértékű – energiamegtakarítás valósul meg a középületek energiahatékonyságának javítása révén. 

A kohéziós alap nyílt adatplatformját a mai napon frissítettek, így az európai strukturális és beruházási alapokból végrehajtott beruházások legfrissebb információi is megtekinthetők rajta. 

 

További információk 

Hírek