JELENTÉSE az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájáról

További eszközök

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 08/04/2013

A Duna régió 14 országra terjed ki, amelyek közül nyolc az Európai Unió tagállama. A régió több mint 100 millió ember otthona, ami az Európai Unió lakosságának egyötödét teszi ki. Az országok gazdasági erejüket tekintve különböznek egymástól, a régió azonban szorosan összekapcsolódik, és ez lehetőséget ad a további integrációra és növekedésre.

A régió átalakult az Európai Unió bővítésének két legutóbbi fordulója során. Horvátország hamarosan csatlakozik. További öt ország fejleszti különböző módon politikai, társadalmigazdasági és ágazati kapcsolatait az Európai Unióval. A régió stratégiai helyzetben van, az Európai Unió kapuját jelenti a szomszédjai, a Fekete-tenger régiója, a Dél-Kaukázus és Közép-Ázsia felé. A régió a világ legnemzetközibb folyójának ad otthont, amely nagy jelentőségű közlekedési útvonal, létfontosságú összefüggő vízgyűjtő terület és világhírű ökofolyosó.

More information :

EU Strategy for the Danube Region

Publications