Ötödik jelentés a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról - Ötödik jelentés a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról

További eszközök

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 29/11/2010

Az Ötödik jelentést a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról az utóbbi idők legsúlyosabb pénzügyi és gazdasági válságát követően fogadták el. Az EU és tagállamai a válságra reagálva lépéseket tettek, hogy megőrizzék a vállalatok működését és az emberek munkahelyeit, ösztönözzék a keresletet, és növeljék az állami beruházásokat.

Emiatt számos kormánynak okoz gondot adósságai refinanszírozása, mivel a
csökkenő bevételek egybeesnek a jóléti kiadások és az ösztönző intézkedések miatt növekvő ráfordításokkal. A nagyarányú deficitek és a pénzpiacok nyomásának hatása alatt a legtöbb EU-kormány költségvetési konszolidációs intézkedéseket hajt végre.

Mindeközben az EU elfogadta a hosszú távú fellendülés nagyra törő új stratégiáját, az Európa 2020 programot. Ennek fő célja az intelligens, inkluzív és fenntartható növekedés. E cél elérése érdekében az Európa 2020 még elődjénél, a lisszaboni stratégiánál is erősebben hangsúlyozza az innováció, a foglalkoztatás és a társadalmi befogadás szükségességét, valamint a környezeti kihívásokra és az éghajlatváltozásra való hatásos reagálást.

Publications