Panorama 44 - Intelligens specializáció - A jövő gazdasági növekedésének hajtóereje Európa régióiban

További eszközök

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Italian Latvian Lithuanian Hungarian Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 01/12/2012

A Panorama magazin 2012 téli, „Intelligens specializáció” című száma már elérhető az interneten. A szám egy hatoldalas cikk köré szerveződik, amely az intelligens specializációs stratégiákat mutatja be a regionális gazdasági fejlődés hajtóerejének szerepében. Az írás elemzi az intelligens specializáció meghatározását és lehetőségeit, az S3 platform nyújtotta segítséget, valamint beszámol az Európai Bizottság által 2012 szeptemberében Bariban megrendezett szakmai összejövetelről. Ez az olasz régióknak nyújtott segítséget abban, hogy felkészüljenek az említett stratégiáknak a 2014 és 2020 közötti programidőszakban történő használatára.

A másik fő cikk a lengyel regionális fejlesztési miniszterrel, Elżbieta Bieńkowskával készült interjú. A miniszter ismerteti a Lengyelország által a 2004-es EU-csatlakozás óta az infrastruktúra fejlesztése, a munkahelyteremtés és a GDP növelése terén elért sikereket. A jövőre is előretekint: szerinte a következő programidőszakban több forrás fog jutni a kutatásra, az innovációra, valamint a fenntartható energiára és közlekedési megoldásokra.

A magazin egy további cikke a legújabb, „A régiók szemszögéből” című Eurobarometer-felmérést elemzi. Az eredmények szerint a megkérdezettek meglepően pozitívan vélekednek az életminőségükről és a jövő kilátásairól. A magazin bemutatja az „Europe In My Region” (Európa a régiómban) című fotópályázat nyerteseit, és megtalálható a rengeteg pályamű egy részéből készült kihajtható mozaikposzter is.

A szám a Regiostars 2014 előzetesét is tartalmazza, továbbá válogatást közöl az Európai Unió különféle régióinak sikeres projektjeiből.

Publications