A kohéziós politika ellenorzési rendszere - Hogyan történik az ellenorzés a 2007–13-as költségvetési idoszakban?

További eszközök

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 01/10/2009

A kohéziós politika uniós költségvetésbol társfi nanszírozott programjai az infrastruktúra, üzleti fejlesztés, képzés, innováció és környezetvédelem területére irányuló befektetéseken keresztül segítik a regionális és nemzeti gazdaságok átalakítását. Hosszú távon fenntartható növekedést eredményeznek, és a munkahelyteremtéshez is jelentos mértékben hozzájárulnak.

A kohéziós politika sikerének egyik legfontosabb kulcsa a decentralizált végrehajtási rendszer. A programokat regionális és helyi szinten irányítják, így a kiválasztott projektek a helyi, illetve regionális szintu prioritásokhoz igazodnak. Ez azonban az ellenorzés szempontjából nagyobb kockázattal jár, mivel a folyamatban több szerv vesz részt, így az ellenorzési lánc hosszabb lesz.

Megfelelo képzésre és iránymutatásra van szükség ahhoz, hogy az összes közremuködo fél hiánytalanul megértse az alkalmazandó szabályokat, és ezáltal garantálhassuk, hogy az Európai Unió adófi zetoinek pénze korrekt módon kerül felhasználásra. Ezen kívül hatékony ellenorzésekre van szükség, hogy sikerüljön kiszurni és kijavítani a hibákat, valamint megakadályozni a csalási kísérleteket.

Publications