Miben áll az EU makroregionális stratégiája?

További eszközök

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Polish Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period :
Date : 15/12/2017

Az Európai Unió (EU) makroregionális stratégiái politikai keretet nyújtanak ahhoz, hogy egy adott régió országai közösen kezelhessék és oldhassák meg a problémákat, illetve jobban kiaknázhassák a rendelkezésükre álló lehetőségeket (például a környezetszennyezés, a hajózhatóság, a nemzetközi piacon való érvényesülés stb. terén). Ennek révén a részt vevő országok előnyt kovácsolnak a szorosabb együttműködésből, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegyék politikáikat annál, mintha egymástól elszigetelten kezelnék a problémákat. Az EU makroregionális stratégiái támogatást kaphatnak az uniós alapokból, például az európai strukturális és beruházási alapokból.

Az uniós makroregionális stratégiák sikerességének elősegítése érdekében a részt vevő partnerek (tagállamok, régiók, önkormányzatok, nem kormányzati szervek stb.) tevékenysége során érvényesülnie kell néhány alapvető elvnek: releváns partnerség és megfelelő együttműködési mechanizmus, a tevékenységek megfelelő összehangolása a releváns politikák és finanszírozási forrásaik terén, továbbá a makrorégió országain és ágazatain belüli, illetve ezeken átívelő nagyfokú együttműködési szellem. 

More information :

Macro-Regional Strategies

Publications