A határ menti régiókban fennálló akadályok felszámolása - A veszélyhelyzetekre való határokon átnyúló reagálás

További eszközök

 
Available languages : German English French Hungarian Slovak
Period :
Date : 20/09/2017

Tegyük fel, hogy árvíz esetén az egyik határ menti országban káosz alakul ki, az adminisztratív korlátok miatt azonban a szomszédos ország mentőszolgálatai képtelenek segíteni. Mi történik ilyen esetben?

Sajnos ez egy lehetséges forgatókönyv a magyar–szlovák határon.

A folyókban gazdag régiók hatóságai az elmúlt években szoros együttműködést alakítottak ki a víz- és természeti katasztrófavédelem terén.

A közös projektek a hatékonyabb árvízvédelemre, az előrejelző modellek fejlesztésére, az adatok továbbítására, valamint az együttműködés és a kommunikáció javítására összpontosítottak.

A határokon átnyúló orvosi sürgősségi szolgáltatásokat érintő jogi akadályok miatt a mentőszolgálatok azonban nem léphetik át a határt, akkor sem, ha emberéletek forognak kockán és a legközelebbi kórház a határ másik oldalán van.

Az árvizek előfordulásának kockázatát megsokszorozó éghajlatváltozás tükrében a politikai akarat mindkét országban elősegítette a katasztrófavédelemre irányuló együttműködés uniós szabályozásokkal összhangban történő előmozdítását. Az orvosi sürgősségi ellátás és a mentőszolgáltatások javítása tekintetében azonban ez nem tapasztalható. 

More information :

Publications