Projekt prometne osovine za brže željezničke usluge u jugoistočnoj Europi

Jugoistočna prometna osovina (SETA) projekt je čiji je cilj brža i konkurentnija željeznička povezanost središnje Europe sa sjevernojadranskim lukama i dalje sa zapadnim Balkanom.

Dodatni alati

 
SETA koridor poboljšat će promet u ovoj užurbanoj regiji. SETA koridor poboljšat će promet u ovoj užurbanoj regiji.

" Da bi se putnicima, turistima [i] tvrtkama, koje trenutno ovise o vlastitim automobilima i kamionima, ponudila privlačna alternativa, nužno je poboljšati kvalitetu željezničkih usluga u regiji. Projekt SETA dokazao je da su poboljšanja moguća bez velikih troškova. Organizacijske mjere i odabrana manja ulaganja u postojeću infrastrukturu omogućit će ljudima koji žive u Zapadnom Podunavlju bolje prijevozne usluge, ali i poboljšati kvalitetu lokacije i potencijal za tvrtke Rezultat toga bit će gospodarski rast i veće društveno blagostanje u našoj regiji. "

István Breznovits, direktor ― Agencija za regionalni razvoj Zapadnog Podunavlja

Partnerstvo SETA obuhvaća veći broj regionalnih i nacionalnih tijela javne vlasti i predstavlja višesektorski konzorcij koji može na pozitivan način iskoristiti postojeću regionalnu stručnost i vještine. Projektom se želi povećati povezanost putničkog i robnog prometa i to učinkovitijim korištenjem postojeće željezničke infrastrukture i manjim ulaganjima, bez velikih troškova. Da bi se putnicima, turistima, ali i tvrtkama, koje trenutno ovise o vlastitim automobilima i kamionima, ponudila privlačna alternativa, nužno je poboljšati kvalitetu željezničkih usluga u regiji.

Zajedničkom vizijom i strategijom poboljšanja transeuropske prometne mreže (TEN-T) 11 partnera iz šest zemalja koje obuhvaćaju područje gradova Beč i Bratislava te sjevernojadranske luke Rijeku, Kopar i Monfalcone koristi sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa Transnacionalna suradnja za jugoistočnu Europu.

Sporije od cestovnog prometa

Trenutne prijevozne usluge diljem SETA koridora više su od dva sata sporije nego što bi takva putovanja trajala privatnim automobilom. U sklopu projekta identificirana su glavna organizacijska i infrastrukturna uska grla diljem postojećeg željezničkog koridora koji povezuje Beč i Bratislavu kroz zapadnu Mađarsku sa sjevernojadranskim lukama te su se počela razvijati prikladna rješenja.

Mala ulaganja za velike rezultate

Da bi se istaknula učinkovitost razvijenih rješenja, rute su testirane probnim vlakovima – u rujnu 2012. SETA vlak doputovao je iz Zagreba u Beč za pet sati (sat vremena manje nego inače)!  U svibnju 2013. putnički probni vlak vozio je i od Monfalconea do Rijeke, a vrijeme putovanja bilo je gotovo dva sata kraće nego inače. Projekt SETA dokazao je da su poboljšanja moguća bez velikih troškova. Organizacijske mjere i odabrana manja ulaganja omogućit će ljudima koji žive u regijama kojima prolazi SETA koridor bolje prijevozne usluge, ali i poboljšati kvalitetu lokacije i potencijal za tvrtke.


Ukupno ulaganje i sredstva EU-a

Ukupno ulaganje za projekt „SETA – jugoistočna prometna osovina” iznosi 2 835 000 EUR, od kojih udio sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj EU-a iznosi 2 410 000 EUR iz operativnog programa „Jugoistočna Europa (SEE)” za programsko razdoblje od 2007. do 2013.


Draft date

03/06/2015