Posjetiteljski centar posvećen izumitelju padobrana trebao bi potaknuti turizam na malom dalmatinskom otoku

Izgradnja memorijalnog centra posvećenog renesansnom izumitelju i leksikografu Faustu Vrančiću na otoku Prviću jedan je od prvih projekata koji se financira iz EFRR-a s ciljem razvoja gospodarstva hrvatskih otoka.

Dodatni alati

 
Novi posjetiteljski centar kao doprinos razvoju gospodarstva otoka Prvića Novi posjetiteljski centar kao doprinos razvoju gospodarstva otoka Prvića

Turizam je dominantna djelatnost na Prviću, otoku na hrvatskoj zapadnoj obali Jadranskog mora, a posjetitelje uglavnom privlači krajolik maslinika i vinograda prošaran mirnim ribarskim selima.  Od rujna 2012., kada je otvoren muzej posvećen nekadašnjem otočaninu Faustu Vrančiću, posjetitelji imaju još jedan razlog za posjet.

Faust Vrančić (1551. – 1617.) nije bio samo izumitelj, već i leksikograf, poliglot, erudit, teolog i vizionar. Među njegovim brojnim postignućima ističe se petojezični rječnik, koji nije samo prvi hrvatski, već i prvi mađarski rječnik. Vrančić je pokopan na otoku u mjestu Prvić Luka.

U novom posjetiteljskom centru izloženi su modeli brojnih Vrančićevih izuma i naprava, kao što su padobran, preša za masline i most s lančanim ovjesom. U centru je postavljena i interaktivna multimedijska izložba čiji je cilj putem inventivne igre svjetla, videozaslona i pozadinskih zvukova prikazati briljantan Vrančićev um. U sklopu tog novog centra nalaze se i ugostiteljski lokal te suvenirnica.

Nova kulturna atrakcija trebala bi produljiti turističku sezonu

Jedan je od glavnih ciljeva projekta bio stvoriti novu kulturnu atrakciju koja će na otok Prvić privući više turista i posjetitelja. Budući da je muzej otvoren cijele godine, očekuje se da će pridonijeti produljenju turističke sezone privlačeći posjetitelje i izvan ljetnih mjeseci.

Voditelj projekta Luka Lipić kaže da u tom novom memorijalnom centru očekuje 12 000 posjetitelja godišnje. Otok Prvić nalazi se na samo 10 minuta plovidbe brodom od obalnog grada Vodica te se očekuje da će od većeg broja posjetitelja u novom centru profitirati hoteli, ugostitelji i trgovci iz tog grada i okolice. Priželjkuju se i dodatni posjetitelji s brodova za krstarenje i jahti. Gospodin Lipić dodaje da su, zahvaljujući projektu, otvorena dva stalna i dva sezonska radna mjesta.


Ukupna ulaganja i sredstva EU-a

Ukupna ulaganja u projekt „Memorijalni centar Faust Vrančić na otoku Prviću“ iznose 1 306 478 EUR, od čega je 960 000 EUR uloženo putem operativnog programa „Regionalna konkurentnost“ instrumenta za predpristupnu pomoć Europskog fonda za regionalni razvoj za programsko razdoblje 2007. – 2013.


Draft date

25/11/2013