Inovacija u području robotike pomaže hrvatskim neurokirurzima

Inovativan i komercijalno konkurentan robotski sustav za primjenu u neurokirurgiji razvijen je u Zagrebu u Hrvatskoj, a u sklopu projekta financiranog iz EU-a. Novi sustav sastoji se od glavnog robota za prethodno planiranu navigaciju te pomoćnog robota za rukovanje složenim medicinskim instrumentima, čime mu se omogućuje izvođenje konkretnih i složenih radnji koje zahtijevaju iznimnu preciznost i točnost.

Dodatni alati

 
RONNA – projekt robotske neuronavigacije razvio je robotski sustav kako bi se kirurzima pružila pomoć tijekom neurokirurških postupaka. © University of Zagreb, Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture RONNA – projekt robotske neuronavigacije razvio je robotski sustav kako bi se kirurzima pružila pomoć tijekom neurokirurških postupaka. © University of Zagreb, Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture

" Planira se pokretanje spin-off kompanija kako bi se komercijalna robotska platforma dodatno razvila. S obzirom na iskazani interes, sigurni smo da ćemo osigurati stabilnu i sigurnu potporu svim korisnicima u kliničkoj praksi. "

Bojan Jerbić, Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Sveučilište u Zagrebu

Robot RONNA može izvesti precizno bušenje kosti za koje projektni tim navodi da će poboljšati sigurnost pacijenta i smanjiti potencijalnu ozljedu koju mogu prouzročiti postupci ručnog bušenja. 

Novi sustav također uključuje napredne mehanizme upravljanja koji omogućuju intuitivnu i prirodnu interakciju između medicinskog osoblja i robota. Projektni tim, koji se sastojao od akademskog i medicinskog osoblja, sada radi na registraciji patenata za neke od navedenih inovacija.

Sigurniji neurokirurški postupci

Projektom se nadogradio prijašnji rad robota koji su obavili članovi tima te ostala istraživanja, a namjena mu je bila dovršiti prijelaz s prototipa eksperimentalne robotske platforme na tehnološki napredniji sustav koji ima sposobnost izvođenja kliničkih neurokirurških postupaka. Te operacije mogu predstavljati iznimno složen izazov čak i za najvještije i najiskusnije neurokirurge. 

Sustav RONNA razvijen kako bi se kirurzima pružila pomoć tijekom tih postupaka, ali i kako bi se ti postupci poboljšali. Glavni robot u svojoj je srži inteligentni instrument za navigaciju koji slijedi predoperativno planiranje neurokirurga, dok pomoćni robot može izvesti neinvazivne operacije kao što su osjetljivo bušenje kosti, umetanje vanjskog drenažnog katetera i umetanje radi izvođenja biopsije. 

Mobilna platforma za robote

Aktivnosti u sklopu projekta RONNA bile su podijeljene u dvije glavne faze. Tijekom prve faze projekta nabavljena je oprema i provedeni su preliminarni testovi. Tim je razvio i pokazao modele planiranja i kontrole robotske platforme. U drugoj fazi razvijene su mobilne platforme za glavni i pomoćni robot u skladu s konkretnim medicinskim zahtjevima. Roboti su zatim proizvedeni kao prvi komercijalni prototip. 

Tim je izveo uspješna klinička ispitivanja platforme te usmeno predstavio njihove rezultate u Kliničkoj bolnici Dubrava. Nadalje, 18 članova medicinskog osoblja u Dubravi iz prve su ruke iskusili rad sustava RONNA; predstavljena im je najsuvremenija tehnologija koja bi jednoga dana mogla predstavljati revoluciju kliničke skrbi. Spin-off kompanija komercijalnih partnera projekta planira nastaviti istraživanje i razvoj, čime će se pomoći da se sustav RONNA približi komercijalizaciji.

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a

Ukupno ulaganje u projekt „RONNA – Robotska neuronavigacija” iznosi 486 638 EUR, uz doprinos od 342 729 EUR iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem operativnog programa „Regionalna konkurentnost” za programsko razdoblje 2007. – 2013.

Draft date

28/11/2016