Obnovljena tvrđava dovest će više posjetitelja u drevni grad na obali

Impozantna, no ruševna, tvrđava koja se uzdiže iznad srednjovjekovnog grada Šibenika na hrvatskoj obali obnovljena je i vraćena joj je stara slava zahvaljujući projektu koji je financirala Europska unija.

Dodatni alati

 
Pogled na obnovljenu tvrđavu sv. Mihovila i grada Šibenika iz zraka. Pogled na obnovljenu tvrđavu sv. Mihovila i grada Šibenika iz zraka.

Drevni grad Šibenik na razvedenoj dalmatinskoj obali poznat je po starim utvrdama koje su stoljećima štitile grad od napada, posebno onih s mora.

Tvrđava sv. Mihovila, koja upada u oči svojim smještajem točno iznad gradskog središta, posljednjih je desetljeća toliko propala da se posjetiteljima više nije mogla jamčiti sigurnost.

Restauracija ruševne strukture tvrđave trajala je malo dulje od godine dana, tijekom koje su ruševni vanjski zidovi, podovi i stropovi ponovno izgrađeni i učinjeni sigurnima za posjetitelje.

Obogaćivanje turističke ponude

Posjetitelji obnovljene tvrđave moći će pogledati raznovrsne izložbe o povijesti područja i informirati se u novom turističkom informativnom centru o ostalim obližnjim zanimljivostima

Obnovljena pozornica na otvorenom bit će mjesto različitih kulturnih događanja, na primjer koncerata tijekom ljetne sezone. Lokacija može primiti 1 200 posjetitelja. Uz sve to, izgrađen je i kutak za dječje aktivnosti.

Korist za lokalno i regionalno gospodarstvo

Očekuje se porast broja turista u gradu jer će obnovljena tvrđava donijeti korist malim i srednje velikim tvrtkama u gradu, kao što su kafići, restorani, hoteli, suvenirnice, turističke agencije i trgovine.

Obnovljena tvrđava sv. Mihovila koristit će se i za obuku zaposlenika gradskog muzeja i drugih turističkih djelatnika.

Voditelj projekata Matija Bumbak izjavio je da će obnova tvrđave učiniti Šibenik te šire područje Šibenika i Knina privlačnijim turistima. Projekt obuhvaća i razvoj plana upravljanja kulturnim dobrima grada i regije koja ga okružuje.

Ukupna ulaganja i sredstva EU-a

Ukupna ulaganja u projekt „Revitalizacija tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku“ iznose 1 666 389 EUR, od čega je 1 000 000 EUR uloženo putem Europskog fonda za regionalni razvoj iz operativnog programa „Regionalna konkurentnost“ za programsko razdoblje 2007. – 2013.

Draft date

24/02/2014