Iskorištavanje potencijala svjetski poznate hrvatske autohtone višnje

U sklopu istraživačkog projekta ispituju se novi načini prerade višanja; tehnike utiru put budućem razvoju novih prehrambenih proizvoda. To se znanje prenosi na mala i srednja poduzeća s ciljem poticanja poljoprivredno-prehrambene industrije u regiji.

Dodatni alati

 
inovativnim tehnologijama razvijaju se nove mogućnost iskorištavanja čuvene hrvatske maraske inovativnim tehnologijama razvijaju se nove mogućnost iskorištavanja čuvene hrvatske maraske

Maraska je sorta višnje morello, a ona koja se uzgaja duž hrvatske obale, osobito u okolici Zadra, zbog svoga se karakterističnoga kiselkastog okusa i tamnoga crvenog soka smatra najboljom na svijetu.

Funkcionalna hrana

Zadnjih godina znanstvenici s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Zadru istražuju preradu višanja s krajnjim ciljem plasiranja novih komercijalnih proizvoda na tržište. Ispituju se stabilnost biološki aktivnih sastojaka, aktivnost antioksidansa i senzorička svojstva višnje te mogućnost maksimalnog iskorištavanja njezina gospodarskog potencijala u regiji.

Prethodna istraživanja pokazala su da se višnja maraska može popularizirati kao „funkcionalna hrana“ jer obiluje biološki aktivnim sastojcima te ima antioksidirajuća i protuupalna svojstva. Jednim je kliničkim ispitivanjem, k tome, dokazano da svakodnevna konzumacija koncentriranog soka maraske pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Maraska sadrži i tvari koje ublažavaju simptome glavobolje, artritisa i gušavosti. Jedan je od njezinih sastojaka i melatonin, prirodni biljni hormon koji pridonosi regulaciji sna.

Razvoj partnerstva između istraživača, proizvođača i industrije

Glavni su ciljevi ovog istraživačkog projekta koji se financira iz EFRR-a razvoj i dorada tehnologija za sušenje višanja smrzavanjem i vrućim plinom te proizvodnja dvaju novih proizvoda: liofilizirane i dehidrirane maraske. Voditeljica projekta Verica Dragović-Uzelac kaže da su ciljevi projekta uspješno postignuti jer su proizvedeni nova vrsta smrzavanjem osušene višnje i prašak od višnje koji može poslužiti za pripravljanje instant-napitka.

U Zadru je, k tome, u sklopu projekta otvoren novi laboratorij za praćenje bioloških aktivnosti višnje. Lokalni uzgajivači višanja u sklopu projekta sudjelovali su na radionicama i informirali se o potencijalu prerade maraske. Očekuje se da će transfer znanja i tehnologije na mala i srednja poduzeća u regiji poboljšati konkurentnost poljoprivredno-prehrambene industrije i stvoriti partnerstvo između lokalnih proizvođača, lokalne prehrambene industrije i znanstvene zajednice.

Dr Verica Dragović-Uzelac kaže da se zbog tog projekta dosta lokalnih proizvođača zainteresiralo za razvoj novih proizvoda, što bi moglo potaknuti korištenje višnje iz te regije u brojnim proizvodima, npr. u lokalno proizvedenoj čokoladi. Postoji i potencijal za korištenje prerađenih višanja u razvoju voćnih sokova i drugih konditorskih proizvoda. No do usavršavanja i komercijalne proizvodnje novih proizvoda moglo bi proći nešto vremena.

Ukupna ulaganja i sredstva EU-a

Ukupna ulaganja u projekt „Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane“ iznose 496 800 EUR, od čega je 36 000 EUR uloženo putem operativnog programa „Regionalna konkurentnost“ instrumenta za predpristupnu pomoć Europskog fonda za regionalni razvoj za programsko razdoblje 2007 – 2013.

Draft date

25/11/2013