Playful Paradigm: promišljanje o urbanističkim izazovima kroz igru

Prijenosna mreža Playful Paradigm usredotočena je na uporabu igara i razigranih prostora za uključivanje gradskih dionika u urbani razvoj. Uz promicanje društvene uključenosti, međugeneracijskog i kulturnog posredovanja te zdravog načina života, konceptom se pokreću i ekološka svijest, stvaranje javnog prostora (placemaking) i gospodarski napredak. Grad Udine u sjeveroistočnoj regiji Italije – koji je počeo uključivati igru u svoju urbanu politiku u ranim 2000-ima – vodi projekt. Uključilo se još sedam drugih gradova diljem Europe.

Dodatni alati

 
Udine’s World Game Day helps to reclaim city spaces for play and sparks connection between generations. The sign reads ‘Games in progress’. ©Municipality of Udine (2017) Udine’s World Game Day helps to reclaim city spaces for play and sparks connection between generations. The sign reads ‘Games in progress’. ©Municipality of Udine (2017)

" Razigrane aktivnosti moćni su alati kada ih se primjenjuje u gradovima. Igre se mogu upotrebljavati u siromašnim četvrtima kroz lokalnu zajednicu ili u školama s učenicima. Mogu pokrenuti sudjelovanje civilnog društva, uključivanje građana i stvaranje lokalnih udruga. "

Paolo Munini, glavni direktor za igraće aktivnosti, općina Udine

Gradovi Klaipėda u Litvi, Larissa u Grčkoj, Katowice u Poljskoj, Cork u Irskoj, Esplugues de Llobregat u Španjolskoj, Novigrad-Cittanova u Hrvatskoj i Viana do Castelo u Portugalu priključili su se prijenosnoj mreži programa URBACT kako bi se utvrdile prakse koje bi mogli usvojiti u vlastitim gradovima.

Nakon niza sastanaka o prijenosu, studijskih posjeta i ostalih aktivnosti, partnerski gradovi ponovili su i osmislili nove inicijative temeljene na igri te razvili resurse poput kompleta alata za škole i vodič o javnoj nabavi povezanoj s igrom. Na europskom tjednu regija i gradova održanom u listopadu 2020., u okviru projekta predstavili su svoju  ideju o pokretanju „Europskog glavnog grada igre”.

Nadogradnja 20 godina stručnosti općine Udine

Važnost igara u Italiji utvrđena je u nacionalnom pravu od 2000. Zakonom 328/2000, La legge di reforma dei Servizi Sociali - Dal centralismo sociale al federalismo solidale (Zakon o reformi socijalne skrbi – od socijalnog centralizma do solidarnog federalizma) uvodi se koncept o „ludobusu”, mobilnoj igroteci za građane.

U općini Udine primijetili su da sama infrastruktura nije dovoljna za iskorištavanje punog potencijala igre. Osnovali su „ured za igru” kako bi koordinirali aktivnosti ludobusa i igroteke, promicali dugotrajno „obrazovanje o igri” za škole i druge institucije, organizirali događanjae temeljena na igri i općenito zagovarali proširenje inicijativa temeljenih na igri.

Udine ima godišnji kalendar bogat događanjima gdje se igre i igraće strategije značajno prakticiraju zbog čega je njihov pristup povećao broj lokalnih inicijativa.

Inspirirani primjerom općine Udine i uz podršku projekta Playful Paradigm, partnerski gradovi utvrdili su i razvili inicijative temeljene na igri koje bi odgovarale njihovim posebnim lokalnim kontekstima.

U Corku, Irska, projektna je skupina pokrenula forum za igru kako bi uključili lokalne dionike na suradnički način te su razvili aktivnosti stvaranja javnog prostora poput uklanjanja automobila iz ključnih prostora grada i pretvarajući ih u mjesta „otvorena za i”. Ostali primjeri inicijativa uključuju ljetni kamp Toys of World u Larissi, Grčka; stvaranje igara o prirodi i održivosti koju su osmislili učenici u Esplugues de Llobregat; te gradsku igru lova na blago u gradu Katowice u Poljskoj.

Zajednička vizija Razigranog grada u Europi

Na europskom tjednu regija i gradova održanom digitalno u listopadu 2020. godine, partnerski gradovi projekta Playful Paradigm organizirali su „participativni laboratorij” kako bi predstavili svoju ideju o pokretanju „Europskog glavnog grada igre”. Za pokretanje inicijative predložili su manifest s tri stupa o značenju Razigranog grada.

Prvi stup, „Igra za zeleno” prikuplja mjere s ciljem promicanja održivosti i zagovaranja zdravog načina života; drugi stup, „Igra za uključenost” usredotočuje se na integraciju marginaliziranih skupina i onih potrebitih kroz igru; a treći stup „Igra za stvaranje javnog prostora”, utvrđuje participativne alate za podršku urbanog planiranja i potraživanje trgova i ulica otvorenih za igru.

Projekt je proveden u sklopu programa URBACT, programa Europske teritorijalne suradnje čiji je cilj poticati održivi integrirani urbani razvoj u gradovima diljem Europe. U njemu se upotrebljavaju resursi i znanja i iskustvo kako bi se osnažio kapacitet gradova u poboljšanju u četirima područjima: upravljanju, okolišu, uključivosti i gospodarstvu.

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a

Ukupno ulaganje u projekt „Playful Paradigm” iznosi 598 830 EUR, od kojih EU-ov Europski fond za regionalni razvoj pridonosi s 457 752 EUR u okviru programa „URBACT” za programsko razdoblje 2014. – 2020.

Draft date

04/09/2021