Čuvari „energetski pametne” škole

Škole u središnjoj Europi uče o važnosti štednje energije zahvaljujući projektu uz potporu EU-a u sklopu kojega je osmišljen niz obrazovnih programa, alata „pametne energije” i inovativan program „čuvara energije” koji učenike i nastavnike potiče da vode primjerom u očuvanju okoliša, ali i u štednji kad je riječ o troškovima škole.

Dodatni alati

 
Awareness-raising and behaviour change are key tools in the ENERGY@SCHOOL programme.  ©Unione dei Comuni della Bassa Romagna, Italy Awareness-raising and behaviour change are key tools in the ENERGY@SCHOOL programme. ©Unione dei Comuni della Bassa Romagna, Italy

" Inovativna i ključna ideja jest poboljšati energetsku učinkovitost u školama stvaranjem čuvara energije kako bi se učenici, nastavnici, školsko osoblje i stručnjaci uključili u stvaranje „energetski pametne” škole. Zapravo, pristup projekta ENERGY@SCHOOL jamči angažiranost svih dionika, od obitelji i studenata, škola do općina. "

Rita Ricci, voditeljica projekta, Unione dei Comuni della Bassa Romagna

Građevinski sektor u Europi potpuno je otvoren za optimizaciju energije. Škole općenito nisu učinkoviti korisnici energije te su njihovi troškovi visoki. Da bi se smanjio njihov ugljični otisak kao i troškovi, potrebne su mjere energetske učinkovitosti i obnovljivi izvori energije (RES), posebice u školama sagrađenima prije nekoliko desetljeća i u regijama u kojima se manje ulagalo.

Program ENERGY@SCHOOL pomaže javnom sektoru u provedbi „energetski pametnih” akcijskih planova i pilot-projekata u više od 40 osnovnih i srednjih škola. Svojim integriranim pristupom obrazuje i osposobljava školsko osoblje i učenike kako bi oni postali stariji i mlađi čuvari energije. 

Aktivni angažman

Za uspjeh programa ključna je aktivna uključenost svih strana. Škole u sedam srednjoeuropskih zemalja otkrivaju načine kako upravljati energijom i čuvati je demonstracijama, osposobljavanjem i aplikacijama razvijenima u sklopu projekta, pri čemu im je opći cilj potaknuti dugoročnu promjenu ponašanja i unaprijediti vještine.

Škole i općine koji sudjeluju u programu dobivaju potporu u razvoju svojeg Plana upravljanja energetski pametnom školom kojim se definiraju najbolje prakse, smjernice za energetsku učinkovitost, revizije i metode, financiranje, radnje koje trebaju poduzimati čuvari energije u pogledu upravljanja i ponašanja. 

Ti pilot-planovi informiraju nacionalne strategije u zemljama u kojima se provodi projekt (Italija, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Austrija, Mađarska) koje zauzvrat utječu na nastojanja da se razvije zajednička strategija za škole koje žele podići svoju kvalitetu u pogledu zelene energije. Osposobljavanje je ključna sastavnica projekta koja nastavnicima, školskim tehničarima i djeci pomaže kroz igre, igranje uloga i praktičan rad. 

Uči se i radom

Partneri odlaze na studijske posjete kako bi prenijeli najbolje prakse koje su u nekim općinama već provedene. Primjerice, posjet Osnovnoj školi Frana Roša u Sloveniji pokazao je što se može učiniti kako bi se poboljšala energetska učinkovitost i opća udobnost čak i u zgradama iz komunističkog razdoblja. 

Stručnjaci su redom pokazali uštede koje su rezultat čak i malih promjena u načinu na koji škola zadovoljava svoje potrebe za grijanjem pametnim mjerenjem, boljom izolacijom, varijabilnim grijanjem, sviješću o udobnosti i potrebama za grijanjem u korištenim prostorima u odnosu na prazne prostore. 

Stručnjaci su utvrdili da je škola Frana Roša već iznimno energetski osviještena te da je nedavno započela kampanju njegovanja „energetske kulture” među osobljem i učenicima u kojoj aktivnu ulogu ima i ravnatelj. Laboratoriji, radionice i ostale kreativne aktivnosti, poput „energetskih” naljepnica i obavijesti, provode se kako bi učenike i nastavnike podsjetile da gase svjetla i da budu svjesni gubitka energije zbog, primjerice, otvorenih prozora.

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a 

Ukupno ulaganje za projekt „Energetska optimizacija i promjena ponašanja u školama središnje Europe” iznosi 2 581 379 EUR. Pritom EU-ov Europski fond za regionalni razvoj doprinosi iznosom od 2 127 776 EUR koji daje u sklopu Operativnog programa „Interreg SREDIŠNJA EUROPA” za programsko razdoblje 2014. – 2020. 

 

Draft date

17/11/2017