VISITUS: Pomoć slijepim i slabovidnim turistima u uživanju u hrvatsko-srpskoj graničnoj regiji

Zahvaljujući svojoj bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini, granična regija koja obuhvaća Osječko-baranjsku županiju u Hrvatskoj i Zapadnu Bačku u Srbiji već je imala potencijal privlačenja turista iz obližnjih mjesta kao i onih koji dolaze izdaleka. No njezina turistička ponuda nije bila prilagođena osobama s posebnim potrebama. Zahvaljujući financijskim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, projekt VISITUS usmjeren je pružanju dobrodošlice slijepim i slabovidnim posjetiteljima te je njime unaprijeđena atraktivnost tog područja za sve turiste.

Dodatni alati

 
The three project partners ensured the Croatia-Serbia cross-border tourism offering is adapted to the needs of visually impaired visitors. ©VISITUS The three project partners ensured the Croatia-Serbia cross-border tourism offering is adapted to the needs of visually impaired visitors. ©VISITUS

" Ovim projektom u široj smo javnosti podigli svijest o važnosti omogućavanja jednakih uvjeta svima u zajednici, uključujući slijepe i slabovidne osobe, kada je riječ o izvršavanju svakodnevnih zadataka, koliko god se oni mogu činiti jednostavnima. Kao grad koji se ponosi svojom sjajnom kulturnom i turističkom baštinom, trebali smo je učiniti dostupnom svima. "

Dušanka Golubović, gradonačelnica grada Sombora

U suradnji s lokalnim udrugama za slabovidne osobe razvijen je širok raspon aktivnosti i tehnoloških alata, uključujući nove kulturne i gastronomske rute koje obuhvaćaju čitavu regiju, informativne štandove s taktilnim kartama i višejezične interaktivne ploče na mjestima poput muzeja, turističkih centara i atraktivnih znamenitosti, besplatnu aplikaciju koja je dostupna na srpskom, hrvatskom, engleskom i mađarskom jeziku te turističke vodiče na Brailleovom pismu.
Da bi podržali inicijativu, 50 lokalnih turističkih stručnjaka prošlo je obuku za pomaganje slabovidnim posjetiteljima.

Prekogranična suradnja

Tri projektna partnera – srpski grad Sombor, hrvatska općina Erdut i srpski Institut ekonomskih nauka – surađivala su na razvoju sveobuhvatnog plana. Njihov je cilj bio osnažiti i diversificirati prekograničnu turističku ponudu, istovremeno osiguravajući njezinu prilagođenost potrebama slabovidnih osoba.

To je postignuto suradnjom s lokalnim udrugama za slijepe i slabovidne osobe. Predstavnici tih udruga bili su uključeni u mapiranje novih turističkih ruta i u testiranje informativnih štandova, interaktivnih ploča, aplikacija i turističkog vodiča. Sudjelovali su u obilascima s noćenjima organiziranima radi promicanja projekta. 

Uključujući turizam nudi šire pogodnosti

„Socijalni” ili „uključujući” turizam predstavlja relativno nov i nepoznat koncept u turističkoj teoriji i praksi. Projekt VISITUS služi kao konkretan primjer toga kako se može i treba pobrinuti za marginalizirane skupine i kako se time može revitalizirati turistička ponuda regije.

Uz promicanje novih, pristupačnijih sadržaja i turističkih informacija, projektom su stvorene vrijedne sinergije između turističke industrije, lokalne zajednice i udruga za slijepe i slabovidne osobe koje su pridonijele promjeni načina razmišljanja.

Primjerice, u sklopu projekta organizirani su specijalizirani tečajevi za radnike u turističkoj industriji, uključujući vodiče, voditelje hotela, recepcionare i konobare. Time se osigurava da slijepi i slabovidni posjetitelji dobiju najbolje moguće iskustvo i da osjete da se njihove potrebe razumiju, dok se istovremeno radnicima nude vrijedne prenosive vještine. Obuku je prošlo više od 50 lokalnih turističkih stručnjaka.

Osmišljena je medijska kampanja koja je trebala informirati o važnosti „uključujućeg” turizma i promicati dostignuća projekta. To je, u kombinaciji s aktivnom promocijom lokalnih turističkih ureda, turističkih agencija i srpskih i hrvatskih udruga za slijepe i slabovidne osobe, ovu regiju jasno ucrtalo na kartu kao osobito otvoreno mjesto za sve posjetitelje.

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a

Ukupno ulaganje za projekt VISITUS / Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe” iznosi 353 048 EUR, od kojih Europski fond za regionalni razvoj pridonosi iznosom od 300 090 EUR u okviru Operativnog programa „Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija” za programsko razdoblje 2014. – 2020. Ulaganje pripada prioritetu „Doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine”.