Održavanja rječnog krajolika Slunja, Hrvatska

Krajolik oko rijeke Slunjčice u brdovitoj središnjoj Hrvatskoj određen je kao područje od „iznimne važnosti” zbog svojih slapova, riječnih bazena i drveća. Projektom Vodene tajne omogućit će se većem broju lokalnog stanovništva i posjetitelja da uživaju i nauče nešto o ovom prekrasnom okruženju.

Dodatni alati

 
The waterfall at Rastoke, Slunj ©City of Slunj/Viktor Smolić (2015) The waterfall at Rastoke, Slunj ©City of Slunj/Viktor Smolić (2015)

" Upravljanjem održivim razvojem i prirodnim resursima svim ćemo posjetiteljima i ljudima iz regije pružiti ugodno iskustvo i upoznati ih s prirodnim ljepotama te ćemo pridonijeti povećanju kvalitete života i životnih standarda lokalne zajednice. "

Jure Katić, gradonačelnik Slunja

Projektom Vodene tajne razvija se niz edukativnih informacija kao i nova infrastruktura u skladu s akcijskim planom za posjetitelje razvijenim u sklopu projekta. Ti privlačniji objekti potaknut će posjetitelje da provedu više vremena i uživaju u prirodnom okruženju.

Bolje iskustvo posjetitelja 

Infrastruktura financirana sredstvima iz projekta uključuje novi most i pješačku stazu te rekonstrukciju postojećih. U procesu su izgradnje informativni centar u kojemu će posjetitelji moći uživati u multimedijskom sadržaju, suvenirnica i ugostiteljski objekti. Projektom se ulaže u istraživačku stanicu i novu opremu.

Upravljanje protokom posjetitelja poboljšat će se zahvaljujući sustavu registracije posjetitelja i boljim znakovljem. Pozorno osmišljena javna područja uključuju hladovinu kao i pametne solarne klupe na kojima se mogu puniti telefoni ili tableti. Bit će dostupne internetske usluge. Razvija se i edukativni sadržaj koji će ponuditi više informacija u pristupačnim oblicima. To uključuje osmišljavanje i ispisivanje materijala za posjetitelje te razvoj aplikacija za mobilne telefone i QR kodova.

Novoosmišljeni paketima za skupine u obzir se uzimaju različiti profili posjetitelja. Primjerice, biciklisti mogu upotrebljavati nove materijale poput karti ili unajmiti vodiča koji je prošao radionicu za biciklističkog vodiča. Za slijepe i slabovidne osobe razvijaju se radionice i materijali, uključujući 3D modele rijeke Slunjčice i Rastoka, povijesnog središta Slunja.

Održavanje prirodne baštine

Projekt je rezultat dugoročnog planiranja gradskih tijela i turističke zajednice te institucije Natura Viva, javne institucije za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima u Karlovačkoj županiji. Prirodne znamenitosti promicat će se oglašavanjem na plakatima i internetom, novim sadržajem za mrežnu stranicu turističke zajednice i promotivnim lecima. 

Vodiči i drugi zaposlenici imat će koristi od paketa za osposobljavanje. Organiziraju se obrazovne aktivnosti i radionice kojima se lokalne dionike informira o projektu i prirodnoj baštini Slunja. U novom informacijskom centru zaposlit će se četiri osobe, a u projektnom timu otvorit će se dva nova radna mjesta.

Sadržaj i infrastruktura koji se razvijaju u sklopu projekta Vodene tajne učinit će ovo područje prirodne ljepote privlačnijim posjetiteljima i stanovnicima Slunja, pridonijet će financijskoj održivosti lokalne turističke industrije te pomoći u očuvanju okoliša.

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a

Ukupno ulaganje u projekt „Vodene tajne Slunja” iznosi 3 037 187 EUR (23 082 628 HRK), od kojih EU-ov Europski fond za regionalni razvoj pridonosi s 2 514 224 EUR (19 108 107 HRK) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” za programsko razdoblje 2014. – 2020. Ulaganje pripada prioritetu „Okoliš i učinkovitost resursa”.