Otkrivanje i sprječavanje melanoma u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

Obrazovanjem zdravstvenih stručnjaka, pseudozdravstvenih stručnjaka i opće javnosti o rizicima od melanoma, projektom se podigla razina svijesti o tome kako i kada se ova vrsta raka može otkriti te kako se može liječiti modernim metodama i opremom.

Dodatni alati

 
A MELAdetect workshop. ©Jelena Ćosić Dukić, 2018 A MELAdetect workshop. ©Jelena Ćosić Dukić, 2018

" Glavno postignuće projekta jest razvoj snažne mreže te razmjena iskustava među zdravstvenim stručnjacima tijekom provedbe projekta. Time su stvoreni preduvjeti za prijenos znanja te zajedničke aktivnosti i nastojanja u budućnosti. Bolje znanje zdravstvenih stručnjaka i studenata utjecat će na kvalitetu prevencije melanoma te usluge dijagnosticiranja i liječenja. "

Jelena Ćosić Dukić, voditeljica projekta

Projektom MELAdetect unaprjeđuju se prevencija i rano otkrivanje melanoma, vrste raka koja se razvija iz stanica u ljudskoj koži i očima koje sadržavaju pigment. Projekt su vodili fakulteti i sveučilišne zdravstvene ustanove, a u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori organizirani su informativni dan te zajednička edukacija i radionice osposobljavanja kako bi se naglasila važnost redovitih i kontrolnih pregleda kože i očiju osoba koje imaju veći rizik od razvoja melanoma i kožnih tumora.

Bolnice i sveučilišta u regiji nabavili su modernu opremu kako bi bolje pratili bolest. Razvojem mobilne aplikacije e-zdravlje pacijentima se omogućuje da prate razvoj pregleda kože i očiju, da postavljaju pitanja o melanomu i da dobivaju odgovore zdravstvenih stručnjaka.

Edukacija svih uključenih dionika

Zajednički razvijen program edukacija i osposobljavanja sastojao se od pet radionica održanih u trima uključenim zemljama: Bar, Crna Gora; Mostar, Bosna i Hercegovina; i Zadar, Hrvatska. Predavači i stručnjaci predstavili su nove metode ranog otkrivanja nove metode liječenja i trenutačne studije o novim terapijama, čime se proširuju vještine i znanja sudionika. Na programima je ukupno sudjelovalo 499 stručnjaka, uključujući dermatologe, kirurge, onkologe i psihologe.

Brojni pseudozdravstveni stručnjaci, kao što su frizeri, kozmetičari, maseri, pedikeri i optometričari također su sudjelovali na sesijama. Pseudostručnjaci dolaze u kontakt s kožom i očima svojih klijenata, stoga je važno educirati ih kako bi čim ranije prepoznali sumnjive promjene na koži te osigurali da njihovi klijenti posjete liječnika.

Ti programi osposobljavanja doveli su do stvaranja prekogranične mreže zdravstvenih stručnjaka, čime će se olakšati razmjena znanja i iskustva te stvoriti učinkovitije zdravstvo. Sastavljen je petogodišnjii plan s mjerama za čitavu prekograničnu regiju koji je usmjeren nadogradnji usluga javnog zdravstva u području melanoma.

Novi alati, nove metode, nova oprema

Više od 150 ljudi već se registriralo za upotrebu mobilne aplikacije e-zdravlje te su dobili besplatan liječnički pregled. Aplikacija se upotrebljava kao platforma za dijeljenje informacija o melanomu i kao informativni forum na kojemu pacijenti mogu postaviti pitanja zdravstvenim stručnjacima.

Sredstvima kojima se financira projekt uključene zdravstvene ustanove kupile su modernu opremu. Sveučilište u Zadru kupilo je novi dermatoskop za pregled lezija na koži te indirektni oftalmoskop koji se upotrebljava za pregled očiju. Opća bolnica u Baru kupila je novi dermatološki sustav, UV-B lampu za liječenje kožnih bolesti kao i indirektni oftalmoskop. Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru kupio je mikroskop, radiometar za mjerenje UV zračenja i automatski sustav skeniranja kojim se mapira cijelo tijelo. 

Za učinkovito liječenje ključno je otkriti melanom u njegovim početnim fazama. Rano otkrivanje melanoma pruža 95 %-tnu mogućnost učinkovitog liječenja i preživljavanja. Otkrivanje melanoma u završnim fazama često može biti fatalno. Podizanjem razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja i unaprjeđenjem kompetencija regije u liječenju bolesti, projekt je pomogao u znatnom smanjenju stope učestalosti.

Videozapisi

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a

Ukupno ulaganje za projekt „MELAdetect – rano otkrivanje kožnog, mukosalnog i okularnog melanoma” iznosi 652 427 EUR, od kojih Europski fond za regionalni razvoj pridonosi iznosom od 554 563 EUR u okviru Operativnog programa „IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora” za programsko razdoblje 2014. – 2020. Ulaganje pripada prioritetu „Unaprjeđenje kvalitete usluga u sektorima javnog zdravstva i socijalne skrbi”

 

Draft date

18/09/2019