Gospodarstvo s malim udjelom ugljika

Kohezijska politika važna je podrška prijelazu EU-a na gospodarstvo s malim udjelom ugljika, u skladu sa strategijom o energetskoj uniji.

U financijskom periodu 2014. – 2020. pravila Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) prvi put zahtijevaju od država članica dodjelu obaveznih minimalnih dostupnih sredstava namijenjenih prijelazu na gospodarstvo s malim udjelom ugljika:

  • 20 % više EFRR-ovih sredstava u razvijenijim regijama
  • 15 % u tranzicijskim regijama
  • 12 % u manje razvijenim regijama

Dodatni alati

 

Države članice pridonijele su i više od minimalnog zahtjeva pa je sada na raspolaganju 40 milijardi eura iz EFRR-a i Kohezijskog fonda namijenjenih ulaganju u gospodarstvo s malim udjelom ugljika tijekom perioda 2014. – 2020. (dvostruko više nego tijekom prethodnog financijskog perioda).

To će pomoći državama članicama, regijama, lokalnim vlastima i gradovima u provedbi potrebnih ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada, obnovljivu energiju, pametne mreže ili održiv gradski prijevoz, ali i u istraživačke i inovacijske djelatnosti u tim područjima. Ta će ulaganja pomoći smanjiti skup energetski uvoz, diversificirati izvore energije, suočiti se s nedostatkom energije, smanjiti emisije, stvoriti radna mjesta i podržati mala i srednja poduzeća.

U okviru tematskog cilja br. 7. moguće je i dobiti potporu za ulaganja u održivi prijevoz i mobilnost te u pametne sustave distribucije, skladištenja i prijenosa energije.Thematic Objective 4 Low carbon economy by Country for 2014-2020

Breakdown Of The Available Funds By Thematic Objective By MS For 2014-2020