Suradnja Italije i Slovenije u borbi protiv krize uzrokovane bolešću COVID-19

Dodatni alati

 
02/09/2020

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci pandemija uzrokovana koronavirusom promijenila je brojne aspekte svakodnevnog života ljudi. Zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga na brojnim unutarnjim granicama diljem EU-a uvedena su mnoga ograničenja.

Najočigledniji je primjer granice između Italije i Slovenije. Nakon Drugog svjetskog rata područje oko rada Gorizije podijeljeno je između Italije i Jugoslavije (današnja Republika Slovenija), pri čemu je stari grad ostao u Italiji, dok se novi grad, Nova Gorica, razvio na drugoj strani granice. 

Ova dva grada, koja su 57 godina bila odijeljena „mekanom” željeznom zavjesom (Jugoslavija je bila socijalistička zemlja iako nije bila članica Varšavskog pakta), pripremila su zajedničku strategiju za razvoj svojeg jedinstvenog urbanog područja. Pridružila im se susjedna općina Šempeter-Vrtojba. Zbog nepostojanja prikladnih zakonskih alata za provedbu zajedničke prekogranične strategije i potrebe da se utre put za zajedničke infrastrukture i usluge, Gorizia, Nova Gorica i Šempeter-Vrtojba osnovale su 2011. EGTC-GO (Europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju).

Cilj je bio isplanirati jedinstveni prekogranični grad te poticati ideju o tome da bi suradnja mogla otvoriti mogućnost stvarnog razvoja. Zahvaljujući donositeljima politika i vještim praktičarima, grupacija EGTC GO postala je posredničko tijelo i jedini korisnik prvog i trenutačno jedinog integriranog teritorijalnog ulaganja (ITI) koje financira program Interreg.

Gradonačelnici Gorizije (Italija) i Nove Gorice (Slovenija), Rodolfo Ziberna i Klemen Miklavič, zajedno su slavili 29. veljače 2020. u Ljubljani, iskazujući podršku prolasku u drugi krug kandidature Nove Gorice i Gorizije za europsku prijestolnicu kulture 2025. (EPK 2025.).

Rušenje barijera

Slovenski grad Nova Gorica naknadno se ogradio od talijanskog blizanca brzo postavljenom ogradom, postupak za koji se u početku činilo da simbolizira povratak u gorku prošlost u kojoj je vladala podjela. Sada, u jeku izvanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, dva se gradonačelnika svakodnevno viđaju, ali na udaljenosti.

Tim GO!2025 spojio ih je tijekom inauguracije inicijative „Virtualna kava uz GO! 2025. Nova Gorica – Gorizia”, jednom od inicijativa kandidature za EPK 2025., koju koordinira EGTC GO, emitiranjem uživo na Facebook stranici GO! 2025. Nova Gorica – Gorizia. Iako su granične kontrole privremeno ponovno uvedene, što je uzrokovalo patnju i tugu, dva su grada nastavila blisko surađivati kako bi se zajednički suprotstavili općoj izvanrednoj situaciji.

„Broj zaraženih osoba u Novoj Gorici nizak je u usporedbi s ostatkom Slovenije”, kazao je gradonačelnik Miklavič, „i Nova Gorica može brže djelovati zahvaljujući gotovo svakodnevnim najnovijim vijestima o situaciji u Italiji, o kojima me obavještava moj prijatelj i kolega Ziberna. Život dvaju gradova duboko je povezan, a ova izvanredna situacija nagnala nas je da shvatimo da je nužno utvrditi zajednički sustav upravljanja u rješavanju takve izvanredne situacije.”

Ziberna je naglasio da zahvaljujući ulozi grupacije EGTC GO, Europske grupacije za teritorijalnu suradnju koju su osnovale Gorizia, Nova Gorica i susjedna općina Šempeter-Vrtojba, prekogranično područje može Europi poslati snažan signal. „EGTC GO jest Europa”, istaknuo je Ziberna. „Zastupamo promicanje Europe mogućnosti, modela suradnje koji se može izvesti u druge zemlje.” Dva gradonačelnika usuglasila su razmišljanja o grupaciji EGTC GO kao o ključnom igraču u ubrzavanju gospodarskog oporavka i procesa prekogranične suradnje nakon završetka izvanredne situacije.

Ujedinjavanje gradova i građana

Tijekom pandemije prekogranični timovi liječnika nastavili su raditi na daljinu, događaji se organiziraju na Facebooku, uključujući tečajeve slovenskog i talijanskog jezika koji su privukli stotine polaznika. Gradonačelnici su u stalnom kontaktu, potiču nacionalne vlade da čim prije ponovno otvore granice te koordiniraju zajedničku podršku u pitanjima povezanima s pandemijom. Lokalno stanovništvo igra odbojku preko novopostavljene ograde, slavi rođendane, a razdvojeni se parovi susreću.

Grupacija EGTC GO vrlo je svjesna da bi pandemija mogla vrlo brzo poništiti nedavno postignut napredak te je uvjerena da je danas, više negoli ikada prije, suradnja ukorijenjena u srcima i mislima većine ljudi na objema stranama granice koji smatraju da pripadaju jedinstvenom i ujedinjenom gradu.

Kandidatura za EPK 2025. mora se doživjeti kao prilika za razvoj za ova dva prekogranična područja, ne samo u kulturnom sektoru. „Naša prekogranična regija ima iznimno važan i utjecajan alat, EGTC, koji bi sada trebalo koncentrirati na gospodarske probleme našeg područja. Mora biti sposoban usmjeriti fondove EU-a za gospodarske i razvojne projekte kako bi se ubrzao gospodarski oporavak”, zaključuje Miklavič.

Videozapisi (producent: Europska prijestolnica kulture 2025.):

Kratki: https://youtu.be/ZfsOrRuGvhE

Dugi: https://youtu.be/Z0K-VoXmM_0

Panorama Magazine 73

 

Novosti

Povezane države

Italy Slovenia