Fond solidarnosti EU-a: Komisija predlaže iznos od 279 milijuna eura za pomoć Portugalu, Španjolskoj, Italiji i Austriji

Dodatni alati

 
30/04/2020

Europska komisija danas je predložila financijsku potporu od 279 milijuna eura za Portugal, Španjolsku, Italiju i Austriju, kako bi se pomoglo stanovništvu u nekoliko regija tih zemalja koje su 2019. bile pogođene prirodnim katastrofama. Riječ je o dodatnim sredstvima, uz 800 milijuna eura koji su 2020. dostupni u okviru Fonda solidarnosti EU-a.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Nalazimo se u razdoblju u kojem je europska solidarnost važnija no ikada prije. Fond solidarnosti EU-a među najvidljivijim je izrazima te solidarnosti. Iako smo usmjereni na što sigurniji izlazak iz pandemije koronavirusa, nismo prestali biti solidarni s onima koji su pogođeni drugim nedaćama, kao što su bile prošlogodišnje prirodne katastrofe. Današnjim paketom osiguravaju se prijeko potrebna financijska sredstva za pogođene regije.

Paket pomoći dijeli se na sljedeće stavke:

  • 211,7 milijuna eura za Italiju, za saniranje posljedica ekstremnih vremenskih prilika u listopadu i studenome 2019. koje su od sjevera do juga zemlje prouzročile velike štete od poplava i odrona zemlje, uključujući najveću poplavu u Veneciji.
  • 56,7 milijuna eura za Španjolsku nakon poplava u regijama Valenciji, Murciji, Kastilji i La Manchi te Andaluziji u rujnu 2019. Španjolska je primila predujam od 5,6 milijuna eura.
  • 8,2 milijuna eura za Portugal nakon velikih šteta koje je u listopadu 2019. uragan Lorenzo nanio na javnoj i privatnoj infrastrukturi te svakodnevnim životima ljudi, poduzeća i institucija. Portugal je već primio predujam od 821 tisuću eura.
  • 2,3 milijuna eura za Austriju nakon ekstremnih vremenskih prilika u studenome 2019. Jugozapadni dijelovi Austrije pogođeni su velikim poplavama, osobito Koruška i istočni Tirol.

Sljedeći koraci

Europski parlament i Vijeće trebaju odobriti današnji prijedlog pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a za Portugal, Španjolsku, Italiju i Austriju. Sredstva će se uplatiti nakon što se odobri prijedlog Komisije.

 

Više informacija

Novosti