Proračun EU-a: Komisija pridonosi pripremi novih kohezijskih programa Indeksom regionalne konkurentnosti i Eurobarometrom

Dodatni alati

 
07/10/2019

Komisija danas objavljuje Indeks regionalne konkurentnosti za 2019. i Eurobarometar o regionalnoj politici. To će pomoći tijelima država članica nadležnima za oblikovanje budućih programa kohezijske politike za proračunsko razdoblje 2021. – 2027. da procijene javno mišljenje, utvrde regionalne resurse i bolje usmjere ulaganja.

U tijeku su pregovori s Europskim parlamentom i državama članicama o sljedećem proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i budućoj kohezijskoj politici. Komisija je paralelno započela raspravu sa svim zemljama EU-a o prioritetima budućih programa kohezijske politike kako bi ulaganja EU-a mogla što prije doći do korisnika. Indeks konkurentnosti i Eurobarometar poslužit će kao izvor podataka pri izradi programa.

Povjerenik za susjedsku politiku, pregovore o proširenju i regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je: Što prije pripremimo nove programe kohezijske politike, to će se financijska sredstva EU-a prije moći iskoristiti. Komisija aktivno pomaže državama članicama u oblikovanju programa, a danas objavljeni Indeks konkurentnosti i Eurobarometar daju koristan uvid u to kamo treba usmjeriti EU-ova i javna ulaganja.

Indeks regionalne konkurentnosti za 2019.

Indeks regionalne konkurentnosti, koji se ažurira svake tri godine, omogućuje regijama da prate i ocjenjuju svoj razvoj tijekom vremena i u usporedbi s drugim regijama.

Njegov interaktivni internetski alat omogućuje oblikovateljima politika i građanima da vide kako njihova regija napreduje u pogledu inovacija, upravljanja, prometa, digitalne infrastrukture, zdravlja ili ljudskog kapitala. Budući da pomaže regijama da utvrde svoje prednosti i nedostatke i da pronađu javna ulaganja, Indeks konkurentnosti može biti moćan alat pri pripremi novih programa.

Eurobarometar o informiranosti i predodžbama građana o regionalnoj politici

Istraživanje Flash Eurobarometar o informiranosti i predodžbama građana o regionalnoj politici pokazuje da velika većina Europljana (81 %) vjeruje da projekti financirani sredstvima EU-a imaju pozitivan učinak na njihov život, kad je riječ o ispitanicima koji znaju da takvi projekti postoje (samo 40 %).

Komisija je istaknula da tijela i korisnici u programu moraju dobiti više informacija o projektima financiranima sredstvima EU-a te je utvrdila nove zahtjeve u svojem prijedlogu sljedeće kohezijske politike. To uključuje komunikacijski plan za sve programe, aktivnosti na društvenim mrežama i organizaciju događanja u vezi s važnim projektima.

Najviše ispitanika u Eurobarometru smatra da bi EU trebao više ulagati u obrazovanje, zdravlje ili socijalne infrastrukture (91 %), okoliš (90 %) i usredotočiti se na regije s visokom stopom nezaposlenosti (69 %), zapostavljena urbana područja (54 %) te udaljena i planinska područja (52 %).

To je u skladu s prioritetima politika koje je Komisija predložila za sljedeću kohezijsku politiku i daje uvid u prioritete građana na razini zemalja; odgovori razvrstani po zemljama dostupni su ovdje.

 

Više informacija

Novosti