Regija grada Stockholma ulaže u održivi urbani razvoj

Dodatni alati

 
14/11/2016

Regija grada Stockholma najbrže je rastuća metropolitanska regija i regija glavnog grada u Europi. U posljednjem se desetljeću stanovništvo zemlje godišnje povećalo za 35 000 do 40 000 ljudi.

Kako bi zadovoljili potrebe tog rastućeg stanovništva, regija grada Stockholma svake godine mora izgraditi 16 000 novih domova, što je izazov koji želi preuzeti jer predstavlja priliku za promicanje održivog urbanog razvoja. Kako bi to postigla, iskorištava strukturne fondove kako bi ulagala u zeleni, zdrav, pametan, privlačan i uključiv grad. 

Regija je nedavno odlučila uložiti u dva razvojna projekta s ukupno 120 milijuna SEK kako bi ojačala održivo građenje domova: „Grön BoStad Stockholm” i „Sverige bygger nytt”. Ta dva projekta, polovinu od kojih financira Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond, bave se ključnim elementima održivog urbanog razvoja. Cilj regije grada Stockholma jest imati koristi od stručnog znanja koje je postoji u poduzećima za razvoj tehnologija vezanih uz okoliš i promicati inovacije i održivi rast. Nadalje, vjeruje da postoji neotkriveni potencijal za radnu snagu među nedavno pristiglim imigrantima i građanima koji ne dolaze iz te zemlje, a koje bi rastući građevinski sektor trebao iskoristiti. 

Kroz projekt Grön BoStad Stockholm, Kraljevski institut za tehnologiju, među ostalim, razvit će najbolje temelje za inovacije u poduzećima za razvoj tehnologija vezanih uz okoliš. Cilj je otvoriti put razvoju i upotrebi nove energetske učinkovitosti i tehnologije s niskom razinom ugljika u građevinskim projektima u općinama županije Stockholm. Napori će i uključiti i ojačati sektor tehnologija vezanih uz okoliš, kao i uključiti klijente, poput općina, okružnih uprava i vlasnika nekretnina, itd. i pomoći u podizanju svijesti u tom području. 

U projektu Sverige bygger nytt Švedski javni zavod za zapošljavanje, zajedno s nekoliko općina, okružnih uprava, industrijskih udruga i sindikata, promicat će veće zapošljavanje i jačati pružanje i spajanje vještina u građevinskom sektoru koristeći kompetencije nedavno pristiglih imigranata i građana koji ne dolaze iz te zemlje. Rad na ključnim vrijednostima, vrednovanje vještina, jezična potpora i učenje na radnom mjestu ojačat će se i bolje uskladiti s radnim mjestima u zanimanjima u građevinskom sektoru u kojima nedostaje radne snage. 

Razvojni projekti naglašavaju želju regije grada Stockholma da Europski strukturni i investicijski fondovi trebaju doprinijeti koherentnim strateškim inicijativama. To se postiže koncentracijom resursa, usmjeravanjem na poduzeća i radnu snagu, stvaranjem sinergije kroz fondove i korištenjem „stockholmskog modela” – novog modela za provedbu financiranja..

Taj novi model upravljanja znači da je kohezijska politika bliže povezana s cjelokupnom regionalnom politikom rasta i njezinim resursima u županiji i doprinosi većoj interakciji i potpori među regionalnim igračima kako bi se stvorile koherentne strateške inicijative čime bi se maknuli napori s inicijativa i vlasništva. Na taj će način, iako je proračun strukturnih fondova u regiji grada Stockholma među najnižima u Europi, regija i dalje biti u mogućnosti pokrenuti i provoditi velike i važne projekte. 

Jonas Örtquist – Šef tajništva, partnerstvo za strukturne fondove, županija Stockholm, Švedska

Panorama 58: Program EU-a za gradove

Novosti