Šesto izvješce o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji

Dodatni alati

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 23/07/2014

Ovo izvješće objavljuje se na početku novog sedmogodišnjeg programskog razdoblja za kohezijsku politiku kada je situacija u EU-u drastično različita od situacije na početku prethodnoga razdoblja 2007. godine. Tada je EU još uživala u razdoblju neprekidnog gospodarskog rasta. Razine prihoda rasle su kao i stope zaposlenosti i javno ulaganje, siromaštvo i socijalna isključenost smanjivali su se, a regionalni su se dispariteti sužavali. Ipak, unatoč pozitivnim tendencijama, dispariteti između mnogih različitih regija ostali su veliki.

Dolazak krize sve je to promijenio. Od 2008. godine, javni se dug drastično povećao, prihod se za mnoge ljude diljem EU-a smanjio, stope zaposlenosti pale su u većini država, nezaposlenost je najviša u posljednjih 20 godina, dok su siromaštvo i socijalna isključenost postali rašireniji. Istovremeno, proširili su se regionalni dispariteti na području zaposlenosti te stope nezaposlenosti kao i razlike u BDP-u po stanovniku u mnogim državama, dok su se u ostalima prestali sužavati. Ovi događaji znače da su ciljevi Europe 2020. vezani uz zapošljavanje sada znatno udaljeniji nego u trenutku kada su početno utvrđeni i da će tijekom narednih 6 godina biti potreban značajan napor da se takvi ciljevi ostvare u kontekstu znatnih proračunskih ograničenja.

More information :

6th Report on Economic, Social and Territorial Cohesion

Publications