Panorama 63: Najudaljenije regije: udruživanje snaga diljem EU-a

Dodatni alati

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period :
Date : 15/12/2017

U ovom zimskom broju Panorame posjećujemo najudaljenije regije EU-a, izvještavajući o nedavno održanoj Konferenciji predsjednika na kojoj su sudjelovali predsjednik Juncker i povjerenica Creţu. Analiziramo obnovljenu strategiju za te regije, a čiji je cilj pomoći im da maksimalno iskoriste svoj jedinstven položaj unutar EU-a i šire, donosimo projekte i svjedočanstva. Proučili smo i nedavno objavljeno Strateško izvješće o provedbi fondova ESI te smo pronašli snažne dokaze o razmjeru i učinku tih ulaganja na živote građana diljem kontinenta.

U regionalnom profilu ovoga smo puta posjetili regiju Generalitat Valenciana u Španjolskoj te, uz profile projekata, donosimo i razgovor s predsjednikom Ximom Puigom. Prostora smo dali i mladim ljudima i njihovim različitim nastojanjima da se uključe u politiku EU-a i regionalnu politiku kroz blogersko natjecanje Europa u mojoj regiji, program osposobljavanja mladih novinara i program Interreg Volunteer Youth. 

Donosimo i novosti s Foruma gradova koji je nedavno održan u Rotterdamu na temu Plana EU-a za građane te prilog o predstojećem predsjedavanju Bugarske u kojem predstavljamo njezinu viziju i prioritete. Odjeljak „Svojim riječima” uključuje priloge iz Francuske, Italije i Španjolske. U odjeljku „Projekti” posjetili smo Belgiju, Češku Republiku, Njemačku i Latviju, dok je objektivom fotoaparata zabilježen projekt koji se provodi na Malti.

Publications