Moja regija, moja Europa, naša budućnost: Sedmo izvješće o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji

Dodatni alati

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period :
Date : 09/10/2017

Nakon dvostruke recesije 2008. i 2011. gospodarstvo EU-a ponovno raste. Kriza je imala ozbiljne učinke na gotovo sve države članice. Zaustavila je dugotrajno smanjenje razlika u BDP-u po stanovniku između država članica. Međutim, stanje se počelo popravljati te su se razlike ponovno počele smanjivati i svugdje je zabilježen rast, a veće stope zabilježene su u zemljama s nižom stopom BDP-a po stanovniku.

Prvi znakovi smanjenja razlika primjetni su i na regionalnoj razini u cijelom EU-u. Regionalne razlike u stopama zaposlenosti i nezaposlenosti povećavale su se od 2008. zajedno s razlikama u BDP-u po stanovniku. Razlike u zaposlenosti počele su se smanjivati 2014., a 2015. smanjile su se razlike u BDP-u po stanovniku. Ipak, u nekim regijama BDP po stanovniku i stopa zaposlenosti i dalje su niži nego prije krize.

Između 2000. i 2015. BDP po stanovniku u brojnim slabije razvijenim regijama približio se prosjeku EU-a zbog bržeg rasta produktivnosti, ali se smanjila zaposlenost. Sektor proizvodnje u tim regijama uglavnom je imao dobre rezultate, što je pomoglo poduzećima da se natječu na jedinstvenom i na svjetskom tržištu. Kako bi se osigurao nastavak njihove konvergencije, te će regije morati napredovati u lancu vrijednosti prema aktivnostima koje podrazumijevaju više vještina, tehnologije i inovacija, posebno jer bi globalizacija i tehnološke promjene mogle brzo narušiti njihove gospodarske rezultate.

More information :

Seventh Report on Economic, Social and Territorial Cohesion

Publications