Manifest mladih za mlade radi oblikovanja europske politike o suradnji

Dodatni alati

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period :
Date : 16/10/2020

Sudjelovanje mladih Europljana u budućnosti europske teritorijalne suradnje

Interreg je jedan od vodećih programa EU-a u području suradnje, a 2020. obilježava se 30 godina njegova djelovanja. U tih 30 godina Interreg je u duhu suradnje mnogo puta uspješno pretvorio europske granice u mogućnosti, a ovu obljetnicu obilježavaju tri glavne teme: susjedi, zaštita okoliša i mladi.

Kao jedna od tri glavne teme kampanje, mladi povodom 30 godina programa Interreg žele naglasiti da se, iako već sudjeluju u europskoj teritorijalnoj suradnji (ETC), i dalje može i trebalo bi se učiniti još mnogo. Kako? Osluškivanjem želja i ideja mladih ljudi o tome kako u budućnosti poboljšati teritorijalnu suradnju da bi mlađi naraštaji znali da njihov glas dopire do glavnih oblikovatelja politika EU-a.

Takvo je demokratsko djelovanje usmjereno na mlade posebno aktualno 2020. zbog obilježavanja 30 godina postojanja programa Interreg, ali i zato što je riječ o godini političkih promjena između dva proračunska razdoblja EU-a, tj. razdoblja 2014. – 2020. i 2021. – 2027. Stoga je 2020. najbolje vrijeme za izražavanje stavova kako bi se utjecalo na oblikovanje politike programa Interreg i njegovu provedbu u obliku projekata. U ovom se manifestu predstavljaju ideje mladih o

Interregu, a posebno o njegovu boljem usklađivanju s njihovim očekivanjima. Namijenjen je uglavnom oblikovateljima politika na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te razini Unije, ali i Interregovim upravljačkim tijelima, korisnicima projekata i organizacijama koje zanimaju kohezijska politika EU-a (a posebno Interreg), oblikovanje politika, mladi, angažman građana i demokratsko sudjelovanje.

Ideje predstavljene u ovom manifestu prikupilo je osoblje Europske komisije s pomoću ciljanih anketa, upitnika i grupnih rasprava putem interneta s mladima iz cijele Europe (tj. iz EU-a, najudaljenijih regija i susjednih zemalja). Manifest će biti uručen povjerenici EU-a za koheziju i reforme Elisi Ferreiri i njemačkom predsjedništvu Vijeća EU-a tijekom posebnog dijaloga s mladima na godišnjem okupljanju programa Interreg 15. listopada 2020., kojem će prisustvovati i dio mladih koji su doprinijeli njegovoj izradi. Cilj je pokrenuti raspravu i poslušati reakcije vodećih oblikovatelja politika EU-a na Manifest.

More information :

Interreg 30 Years

Publications