Politike Europske Unije: Regionalna politika - Jacanje konkurentnosti europskih regija i gradova,poticanje rasta i otvaranje radnih mjesta

Dodatni alati

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2014-2020
Date : 18/09/2014

Regionalna politika EU‑a čini najveći dio proračuna EU‑a za 2014.–2020. (351,8 milijardi eura od ukupno 1 082 milijarde eura) i stoga je glavni investicijski instrument EU‑a.

Sredstva regionalne politike služe za financiranje strateških prometnih i komunikacijskih infrastruktura, za poticanje prelaska na gospodarstvo koje ne utječe negativno na okoliš, za poticanje malih i srednjih poduzeća (MSP) da postanu inovativnija i konkurentnija, za otvaranje novih i dugotrajnih radnih mjesta, za poticanje i modernizaciju obrazovnih sustava te za stvaranje uključivijeg društva.

Pritom regionalna politika djeluje kao katalizator za buduće financiranje iz javnih i privatnih izvora ne samo time što obvezuje države EU‑a na sufinanciranje projekata iz nacionalnih proračuna već i zato što pridonosi povjerenju ulagača. Uzimajući u obzir taj nacionalni doprinos i učinak poluge financijskih instrumenata, opći učinak ulaganja EU‑a za 2014.–2020. vjerojatno će biti viši od 500 milijardi eura.

Publications