Osiguravanje vidljivosti kohezijske politike: Pravila o informacijama i komunikaciji za razdoblje 2014. – 2020.

Dodatni alati

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Croatian Italian Latvian Lithuanian Hungarian Maltese Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2014-2020
Date : 25/03/2014

Kohezijska politika najvažnije je investicijsko sredstvo Europske unije (za razdoblje 2014. – 2020. predloženo je 351,8 milijardi eura) za postizanje ciljeva strategije Europa 2020. Davanje informacija i obavijesti o ciljevima, mogućnostima financiranja i rezultatima programa i projekata kohezijske politike stoga je ključni zadatak upravnih tijela i korisnika u zemljama članicama, koji će ispuniti postavljajući pitanja kao što su:

  • Koje su postojeće mogućnosti ulaganja?
  • Kako korisnik može riješiti pitanja publiciteta?
  • Tko se financira i u koju svrhu?

Informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima financiranja presudni je dio vođenja programa. Da bi se osiguralo da kohezijska politika ulaže u najvažnije i inovativne projekte, potrebno je informirati što veći broj potencijalnih korisnika. To se može napraviti ne samo isticanjem mogućnosti ulaganja, nego i objavom postignutih rezultata. Upravna tijela, zajedno s korisnicima projekta, moraju rezultate tih ulaganja pokazati građanima regije, kao i medijima i političarima na svim razinama. Porezni obveznici EU-a imaju pravo znati na što se troši njihov novac.

Pozitivna je popratna pojava da kohezijska politika EU-a može pridonijeti jačanju podrške javnosti Europskoj uniji kao cjelini ističući pozitivan utjecaj brojnih projekata u svakoj od 274 regije EU-a.

More information :

Communicating EU Regional Policy

Publications