Maa
Alankomaat
Albania
Belgia
Bosnia ja Hertsegovina
Bulgaria
Espanja
Irlanti
Islanti
Italia
Itävalta
Kreikka
Kroatia
Kypros
Latvia
Liettua
Luxemburg
Malta
Montenegro
Norja
Pohjois-Makedonian tasavalta
Portugali
Puola
Ranska
Romania
Ruotsi
Saksa
Serbia
Slovakia
Slovenia
Suomi
Tanska
Turkki
Tšekki
Unkari
Valko-Venäjä
Viro
Yhdistynyt kuningaskunta
Interreg
Europe
Alla olevassa tekstissä on käytetty pääosin vuoden 2017 lopun tavoitearvoja (ellei toisin mainita). Rahoituskohteita ja investointitavoitteiden saavuttamista esitellään kattavasti ERI-rahastojen avoimen datan portaalissa . Sieltä löydät aihe-, maa-, ohjelma- ja rahastokohtaisia kaavioita.
Indikaattoripalkit esittävät :
hyväksytyissä ohjelmissa asetettuja tavoitteita ja ohjelmien vuotuisia täytäntöönpanotietoja
valittuihin ("decided") projekteihin liittyviä ennusteita ja
täytäntöön pantujen projektien arvoa
Älykäs Eurooppa
Huomattava määrä EAKR:n varoista kohdennetaan tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja innovoinnin tukemiseen, digitaalitalouden palvelujen ja tietotekniikkapalvelujen saatavuuden parantamiseen ja pk-yritysten kilpailukyvyn lisäämiseen. Alla esitellään joukko keskeisiä investointeja kuvaavia indikaattoreita.
Tuet yrityksille
EAKR:sta myönnetään merkittävästi tukea eurooppalaisille yrityksille. Tuensaajina on yli 1,1 miljoonaa yritystä (pääosin pk-yrityksiä), joiden osuus kaikista Euroopan yrityksistä vuonna 2016 oli noin 4 prosenttia.
Yrityksissä luodut työpaikat
EAKR:sta tehdyillä investoinneilla aiotaan luoda noin 420 000 uutta työpaikkaa, joista 58 prosenttia Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Saksassa, Espanjassa, Ranskassa ja Portugalissa. Yli 80 prosenttia kyseisten maiden uusista työpaikoista syntyy todennäköisesti pk-yrityksissä.
Tuet uusille yrityksille
Noin 160 000 uutta yritystä saa EAKR:n tukea liiketoiminnan aloittamiseen ja laajentamiseen. Lähes 40 prosenttia näistä yrityksistä on Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja 30 prosenttia Ranskassa.
Tavoite vastaa noin 6:tta prosenttia EU:n uusyritysten (enintään viisi vuotta vanhat yritykset) kokonaismäärästä vuonna 2016.
Tutkimusinfrastruktuuriltaan parannetut laitokset
Investoinnit tutkimukseen ja innovointiin ovat EAKR:sta tehtävien investointien keskeinen tavoite: yhteensä 130 000 tutkijaa saa mahdollisuuden työskennellä tutkimusinfrastruktuuriltaan parannetuissa laitoksissa. Heidän osuutensa kaikista eurooppalaisista tutkijoista on 3 prosenttia, mikä vastaa tutkijoiden yhteismäärää Ruotsissa ja Luxemburgissa (2017).
Kotitalouksien laajakaistayhteyksien parantaminen
Yhteensä 14,5 miljoonaa uutta kotitaloutta saa käyttöönsä laajakaistayhteyden, jonka siirtonopeus on vähintään 30 Mbit/s. Niistä 68 prosenttia on Espanjassa, Kreikassa ja Italiassa. Tavoite vastaa 25:ttä prosenttia kaikista Espanjan kotitalouksista.
Koko Euroopassa on 33,2 miljoonaa kotitaloutta, joilla ei ole siirtonopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s:n laajakaistayhteyttä.
Kestävä Eurooppa
Investoinnit, joilla tuetaan vähähiiliseen talouteen siirtymistä kaikilla aloilla, ympäristön säilyttämistä ja suojelua ja resurssitehokkuuden parantamista sekä edistetään ilmastonmuutokseen sopeutumista, riskien ennaltaehkäisyä ja hallintaa ovat EAKR:n ja koheesiorahaston keskeisiä investointitavoitteita vihreämmän Euroopan luomiseksi. Alla esitellään joukko keskeisiä investointeja kuvaavia indikaattoreita.
Uusiutuvan energian kapasiteetin lisääminen
EAKR:sta ja koheesiorahastosta tuetaan uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin lisäämistä 6 700 megawatilla. Todettakoon selvyyden vuoksi, että 6 700 megawattia vastaa noin 40:tä prosenttia uusiutuvan energian vuotuisesta lisäkapasiteetista EU:ssa.
Julkisten rakennusten energiankulutuksen vähentäminen
Tukea saavien julkisten rakennusten energiansäästötavoite on 4 827 gigawattituntia vuodessa. Säästöt vastaavat lähes 900 000 kotitalouden vuotuista kulutusta.
Juomaveden laadun parantaminen
EAKR:n ja koheesiorahaston investoinnit mahdollistavat 2,5 miljoonan ihmisen pääsyn uudistetun tai parannetun vesihuollon piiriin. Investointien kohteena olevista tuensaajista 80 prosenttia asuu Romaniassa, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Kreikassa. Investoinneista hyötyvien Romanian kansalaisten osuus on 17 prosenttia maan väestöstä.
Arviolta 18,1 miljoonaa EU:n kansalaista ei kuulu vesihuollon piiriin (2015).
Jäteveden käsittelyn parantaminen
Yhteensä yli 17 miljoonaa ihmistä pääsee hyötymään uudesta tai paremmasta jäteveden käsittelystä. Investointien kohteena olevista tuensaajista lähes 50 prosenttia on Italiassa, Espanjassa ja Puolassa. Kohdennetuista EAKR- ja koheesiorahastovaroista hyötyvien Italian kansalaisten osuus on 7 prosenttia koko maan väestöstä.
Arviolta 21,3 miljoonaa EU:n kansalaista ei kuulu jätevedenkäsittelyn piiriin (2015).
Rautateiden rakentaminen ja parantaminen
EAKR:n ja koheesiorahaston investointien ansiosta eri puolille Eurooppaa saadaan 6 900 kilometriä uusia, uudistettuja tai parannettuja rautatieyhteyksiä. Näistä investointikohteista 73 prosenttia on Puolassa, Espanjassa, Romaniassa ja Unkarissa. EAKR:n ja koheesiorahaston investoinneilla aiotaan rakentaa, uudistaa tai parantaa 12 prosenttia koko Puolan rataverkosta.
Euroopan laajuiselle rautatieverkolle asetettu 4 500 kilometrin tavoite (joulukuussa 2018) vastaa 69:ää prosenttia rautateiden uudistamiselle asetetusta kokonaistavoitteesta.
Teiden rakentaminen ja parantaminen
EAKR:n ja koheesiorahaston tuella rakennetaan, uudistetaan tai parannetaan 13 100 kilometriä teitä eri puolilla Euroopan unionia. Niistä 57 prosenttia on Puolassa, Romaniassa ja Tšekissä.
Euroopan laajuista liikenneverkkoa koskevat osuudet muodostavat 2 780 kilometriä teiden rakentamisen tai uudistamisen kokonaistavoitteesta.
Osallistava Eurooppa
Kestävät ja laadukkaat työpaikat, sosiaalinen osallisuus, köyhyyden ja syrjinnän torjuminen sekä investoinnit yleissivistävään ja ammatilliseen koulutukseen osaamisen edistämiseksi ovat ESR:n ja EAKR:n tärkeimmät sosiaaliset pilarit vuosina 2014–2020. Alla esitellään joukko keskeisiä investointeja kuvaavia indikaattoreita.
ESR/nuorisotyöllisyysaloitteen osallistujat, yleissivistävä ja ammatillinen koulutus, työllisyystuen saaminen ja sosiaalinen osallisuus
Parempi lastenhoito- ja koulutusinfrastruktuuri
Yhteensä 6,9 miljoonaa opiskelijaa pääsee paremman koulutusinfrastruktuurin piiriin. Italia kuuluu tuensaajamaihin, ja 72 prosenttia sen koululaisista ja opiskelijoista hyötyy infrastruktuuriuudistuksista.
EU:ssa on 62,2 miljoonaa (2016) alle 15-vuotiasta eurooppalaista opiskelijaa.
Kansalaisia hyödyttävät paremmat terveydenhuoltopalvelut
EAKR:n investointien ansiosta yli 46,9 miljoonaa ihmistä pääsee hyötymään paremmista terveyspalveluista. Yli 50 prosenttia heistä on Espanjan ja Puolan kansalaisia. Puolalaisista 38 prosenttia pääsee parempien palvelujen piiriin.
Kansalaisia hyödyttävät yhdennetyt kaupunkistrategiat
Yhteensä 45 miljoonaa ihmistä asuu tulevaisuudessa yhdennettyjen kaupunkikehitysstrategioiden vaikutusalueella. Heistä 60 prosenttia on Ranskan, Unkarin ja Saksan kansalaisia. Ranskassa 21 prosenttia ja Unkarissa 74 prosenttia väestöstä hyötyy näistä strategioista.