EU:n hallinnoimien rahastojen sääntömuutoksilla kevennetään hallintoa

  • 10 Nov 2021
Yhteisiä säännöksiä koskevaa asetusta, jossa säädetään EU:n yhteistyössä hallinnoituja rahastoja koskevista yhteisistä säännöksistä, on yksinkertaistettu, ja siinä annetaan lisää joustovaraa EU-maille ja alueille, jotta ne voivat ottaa varoja nopeammin käyttöön ennakoimattomien haasteiden ilmaantuessa. Viestinnän ja avoimuuden parantamista koskevat vaatimukset hyödyttävät kansalaisia.
EU:n hallinnoimien rahastojen sääntömuutoksilla kevennetään hallintoa

Yhteisiä säännöksiä koskevaa asetusta, jossa säädetään EU:n yhteistyössä hallinnoituja rahastoja koskevista yhteisistä säännöksistä, on yksinkertaistettu, ja siinä annetaan lisää joustovaraa EU-maille ja alueille, jotta ne voivat ottaa varoja nopeammin käyttöön ennakoimattomien haasteiden ilmaantuessa.

 

Rahoituskaudella 2021–2027 sääntöjen piiriin kuuluu kahdeksan rahastoa:

  • Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
  • koheesiorahasto
  • Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)
  • Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (EMKVR)
  • oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF-rahasto)
  • turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF-rahasto)
  • rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusväline (BMVI)
  • sisäisen turvallisuuden rahasto (ISF).

Mitä uutta?

 

Väliarvioinnin ansiosta yhteisiä säännöksiä koskeva asetus antaa jatkossa lisää joustovaraa erityisissä ja ennakoimattomissa tilanteissa, joissa EU-maiden ja alueiden on voitava nopeuttaa varojen käyttöönottoa.

 

EU-maiden on myös täytettävä yleisiä ja sektorikohtaisia puitteita koskevat mahdollistavat edellytykset, joilla varmistetaan EU-rahoituksen tehokkuus. EU-maiden on täytettävä nämä edellytykset koko ohjelmakauden ajan pystyäkseen hyödyntämään niille myönnettyjä varoja parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Yhdessä edellytyksessä vaaditaan, että EU-mailla on käytössään tehokkaita keinoja sen varmistamiseksi, että kaikki yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen piiriin kuuluvat ohjelmat toteutetaan EU:n perusoikeuskirjaa noudattaen. Jos tämä ehto ei täyty, komissio ei maksa EU-maan ohjelmaa varten hakemia korvauksia.

 

Yhteisiä säännöksiä koskevaa asetusta on myös yksinkertaistettu huomattavasti. Kahdeksalle yhteistyössä hallinnoitavalle rahastolle on vain yhdet säännöt. Tämä helpottaa EU:n ohjelmia hallinnoivien henkilöiden työtä ja lisää rahoitusohjelmien välisiä synergioita. Esimerkiksi maahanmuuttajien paikallisten kotouttamisstrategioiden kehittämisohjelmat hyötyvät koheesiorahaston ja AMIF-rahaston koordinoinnista.

Tarkastuksia myös kevennetään sellaisten ohjelmien osalta, joissa on saavutettu hyviä tuloksia, ja niiden sijaan luotetaan enemmän kansallisiin järjestelmiin ja laajennetaan yhden tarkastuksen periaatteen käyttöä. Näin vältetään päällekkäiset tarkastukset.

 

Vahvempi ote viestintään

 

Uuden yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen mukaan viestintä on erottamaton osa rahastojen täytäntöönpanoa. Viestintää koskevien säännösten tarkoituksena on vahvistaa EU:n myöntämän rahoituksen avoimuutta ja näkyvyyttä sekä parantaa sitä koskevaa viestintää ja samanaikaisesti vähentää velvoitteiden asettamista.

 

Avoimuuden lisääminen edellyttää, että hallintoviranomaiset julkaisevat ajantasaiset aikataulut, joissa annetaan keskeiset tiedot tulevista ehdotuspyynnöistä, sekä tuettaviksi valittujen toimien luettelot.

 

Viestintätoimien johdonmukaisuus kaikkien rahastojen osalta varmistetaan kaikilla tasoilla. Kaikki yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen piiriin kuuluvat rahastot sekä elpymis- ja palautumistukiväline ovat yhdistäneet voimansa Euroopan laajuisessa INFORM EU -viestintäverkossa. Se on erottamaton osa kaikkien EU-maiden kansallisia viestintäverkkoja. Nämä verkostot muodostuvat ohjelmista ja kansalaisjärjestöistä. Yhdessä niiden on mahdollista viestiä saavutetuista tuloksista tehokkaammin.

 

Kansalaisten kannalta näkyvin yksittäinen muutos on yhdenmukainen maininta hankkeiden rahoituksesta. Sen käyttö tuo selvästi esiin, että kyse on EU:n rahoittamasta hankkeesta, eikä kaikkia yksittäisiä rahastoja tarvitse mainita. EU:ssa ja myös sen ulkopuolella toteutettavat tuhannet hankkeet auttavat kansalaisia vastedes tunnistamaan ne monipuoliset EU:n rahoittamat toimet, joita toteutetaan heidän alueellaan.

 

Yhteisiä säännöksiä koskevassa asetuksessa säädetään myös strategisesti tärkeitä toimia koskevat yksityiskohtaiset seuranta- ja viestintävaatimukset. Säännöksillä varmistetaan niiden valittujen hankkeiden näkyvyys, jotka ovat huomattavia esimerkkejä EU:n rahoituksesta. Näiden tunnistettavien hankkeiden kautta on mahdollista kertoa laajemmin ohjelmakauden 2021–2027 ohjelmien taustoista.

 

 LUE LISÄÄ