Viron TV esittelee EU-rahoitteisia projekteja

Lisätyökalut

 
20/05/2019

Viron julkinen yleisradioyhtiö ERR esitti viime syksynä TV-ohjelmasarjan, jossa esiteltiin rakennerahastoja ja niiden vaikutuksia paikallisiin yhteisöihin ja talouteen. Viron hallintoviranomainen auttoi käynnistämään kampanjan, joka toi viihdyttävällä ja informatiivisella tavalla esille unionin koheesiopolitiikan saavutuksia. 

TV-sarjassa ”Reis ümber Eesti” (Matka Viron ympäri) oli 16 osaa, jotka esitettiin parhaaseen katseluaikaan perjantai-iltaisin kello 20. Ohjelmasarjan aikana käytiin läpi kaikki 90 yhteisrahoitteista hanketta (joista 90 % oli rahoitettu EU:n rakennerahastoista ja 10 % Norjan apurahoilla). Jokaisessa jaksossa pääosassa olivat Viron maakunnat, ja sarja päättyi yhteenvetojaksoon, joka esitettiin joulukuussa 2018. 

Ohjelmaa isännöi yksi Viron suosituimmista pop-muusikoista Ivo Linna. Noin kolmen ja puolen minuutin mittaiset hankkeita esittelevät videoreportaasit juonsi tunnettu näyttelijä Liisa Pulk. Ohjelmissa vieraili laulajia ja julkisuuden henkilöitä, ja niihin sisältyi vapaamuotoinen tietovisa, jossa tunnetut henkilöt vastasivat hankkeita koskeviin kysymyksiin. 

Tähtäin korkealla

Kampanjan toteuttaminen edellytti huolellista suunnittelua ja tiimityötä. Hallintoviranomainen koordinoi rakennerahastoihin liittyvää viestintäverkostoa, jossa olivat mukana Virossa EU-rahoituksen täytäntöönpanosta vastaavien organisaatioiden pr-vastaavat. Juuri kyseinen työryhmä sai ajatuksen kokonaisesta TV-sarjakaudesta ainoastaan yhden ohjelman sijaan, ja näin hankkeille saatiin laajaa huomiota. 

”Päätöksen tehtyämme tapasimme Viron kolmen merkittävimmän TV-kanavan edustajat keskustellaksemme konseptista ja kuullaksemme heidän ajatuksiaan ohjelman mahdollisesta formaatista”, kertoo rakennerahastojen erityisasiantuntija Triin Nolo laaja-alaisesta koulutuksesta ja yhteydenpidosta Viron hallinnoivan viranomaisen kanssa. ”Sen jälkeen jätimme ohjelman tekemisestä tarjouskilpailun, jonka kautta päädyimme valitsemaan yhteistyökumppaniksemme ERR:n.” 

Nolon mukaan projektin onnistumisessa keskeistä oli yksityiskohtainen tarjouskilpailu, jotta TV-yhtiössä tiedettiin tarkalleen, mitkä olivat formaattia, esitysaikaa, sisällön tasapuolisuutta, logojen käyttöä ja mainoskatkoja koskevat vaatimukset. Tarjouspyyntöön sisältyi myös ehto, että ohjelman tuli olla katsottavissa uudelleen esimerkiksi internetin kautta. 

Valintaprosessi oli valtava ponnistus, sillä ennen lopullista päätöstä käytiin läpi 400 vaihtoehtoa. Maan täytäntöönpanevat virastot ja välittävät elimet antoivat TV-yhtiölle hankeluettelon. Tavoitteena oli esittää katselijoille laaja kattaus EU-rahoituksella tuetuista kohteista työvoimakoulutuksesta ja yritystuista aina mittaviin rakennushankkeisiin ja tieteellisten innovaatioiden tukemiseen. 

Informatiivista ja viihdyttävää

Hankkeet esitteli Liisa Pulk, joka haastatteli myös tärkeitä toimijoita, kuten edunsaajia, hankekoordinaattoreita ja palveluiden käyttäjiä. Kohokohtia olivat muun muassa vierailu Viron musiikkiakatemian uudessa konserttisalissa, joka rakennettiin Euroopan aluekehitysrahaston tuella. 

Ohjelmassa vierailtiin myös yrityksessä, joka oli saanut rahoitusta maan eteläosissa sijaitsevan Värskan kuuluisasta kivennäisvedestä valmistettavan nenäsumutteen kehittämiseen. Viron ilmailuopistovierailulla puolestaan nähtiin huipputeknologiaa edustava helikopterisimulaattori, ja historialliseen Mulgimaan alueeseen keskittyvässä osiossa tutustuttiin teknologiakeskuksen saamaan EU-tukeen. 

TV-ohjelmat olivat virolaisyleisön keskuudessa suosittuja. Ne sijoittuivat viikosta toiseen kymmenen katsotuimman ohjelman joukkoon ja saavuttivat parhaimmillaan jopa tilaston nelossijan. Ohjelmalla oli noin 110 000–130 000 katsojaa per viikko, mikä on 9–10 prosenttia koko väestöstä. 

”Arvioimme kampanjan vaikutuksia myöhemmin tänä vuonna jokavuotisessa tietoisuuskyselyssä. Ohjelman katsojamäärät olivat tilastojen mukaan yllättävänkin korkeat, joten olemme varmoja siitä, että saavutimme virolaisväestön keskuudessa tavoitteemme, joka oli lisätä virolaisten tietoisuutta EU:n rakennerahastoista ja luoda myönteistä kuvaa niistä”, lisää Nolo. 

Rohkeita ideoita toteuttamaan

Tällä hetkellä Viron EU-rahoitustiimillä on suunnitelmissa toteuttaa menestyksekkään TV-kampanjan pohjalta täydentävien tapahtumien sarja vuonna 2019. Virossa juhlitaan 9. toukokuuta Eurooppa-päivää, ja eri puolilla maata järjestetään live-tapahtumia koko viikon ajan. 

”Juhlistaaksemme Viron 15-vuotista EU-jäsenyyttä olemme yhdessä Euroopan parlamentin Viron-toimiston kanssa suunnitelleet koko maan kattavan kiertueen, joka toteutetaan toukokuussa. Tilaisuudet ovat TV-ohjelman live-versioita, joissa on mukana Ivo Linna yhtyeineen”, Nolo kertoo. ”Tällä kertaa tietovisan kysymyksiin vastaavat paikalliset eurovaaliehdokkaat.” 

Vastaavien tapahtumien järjestäjille Nolo haluaa antaa seuraavan neuvon: ”Olkaa rohkeita, sillä hyvillä ideoilla on tapana lentää korkealle. Kootkaa hyvä tiimi ja järjestäkää aivoriihi. Luottakaa TV-kanavaan, mutta pysykää mukana koko projektin ajan ja muistuttakaa kanavan toimijoita siitä, että tärkeintä on pitää keskiössä rakennerahastoja koskevaa sisältöä.” 

LUE LISÄÄ

”Reis ümber Eesti” -ohjelmasivu: https://etv.err.ee/895572/reis-umber-eesti-15-16

Panorama 68: North-West Romania going in the right direction

Uutisia

Aiheeseen liittyvät kohdealat

Communicating Regional Policy