Βάζοντας τέλος στις πλημμύρες της Αθήνας

Νέες αντιπλημμυρικές υποδομές στην Αθήνα προστατεύουν τους πολίτες και την περιουσία τους από την καταστροφική δύναμη των πλημμυρών ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή απασχόλησης και αναζωογόνησης της πόλης.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση των περασμένων γενεών έχει εκθέσει τεράστιες εκτάσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής στην απειλή της πλημμύρας.  Αυτή η απειλή θα καταστεί μακρινή ανάμνηση ως αποτέλεσμα της κατασκευής κλειστού αντιπλημμυρικού αγωγού 3 300 μέτρων που θα ενσωματώσει επίσης ένα έργο αστικής αναζωογόνησης παρέχοντας ανέσεις στους κατοίκους μιας χαμηλού εισοδήματος, πυκνοκατοικημένης αστικής περιοχής της Αθήνας.

Αναζωογόνηση περιοχής χαμηλού εισοδήματος

Το αντιπλημμυρικό έργο βρίσκεται στη δυτική περιοχή της Αττικής και ακολουθεί τη διαδρομή του ρέματος της Εσχατιάς μέσα από τα χαμηλού εισοδήματος και πυκνοκατοικημένα προάστια Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό και Φυλή. Ενώ ο κεντρικός στόχος του έργου εστιάζει στην κατασκευή ενός κλειστού ορθογώνιου αγωγού 5Χ5, σχεδιάζονται επίσης και αρκετές συμπληρωματικές δράσεις. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν μια σιδηροδρομική γέφυρα, την επανευθυγράμμιση και ανακατασκευή διαφόρων δικτύων κοινής ωφελείας υγειονομικών εγκαταστάσεων, παροχής ύδατος και περισυλλογής όμβριων υδάτων. Η σιδηροδρομική γέφυρα ιδιαίτερα πρόκειται να αντικαταστήσει μια υπάρχουσα γέφυρα και προβλέπεται να κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα ανοίγματος 23,75 μέτρων. Ο αντιπλημμυρικός αγωγός θα είναι καλυμμένος επιτρέποντας την κατασκευή ενός έργου αναζωογόνησης επάνω του. Ένα μικρό ρυάκι θα δημιουργηθεί επίσης επάνω από τον αγωγό, οι δυο πλευρές του οποίου θα απαρτίζονται από χώρους πρασίνου, μονοπάτια και ποδηλατοδρόμους.

Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Εκτιμάται ότι 116 000 κάτοικοι της περιοχής θα ωφεληθούν από αυτό το αντιπλημμυρικό μέτρο προστασίας όταν αποπερατωθεί, ενώ η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 712 θέσεις εργασίας. Μιλώντας για το έργο ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Johannes Hahn σχολίασε, «αυτό το αντιπλημμυρικό έργο είναι ένα συγκεκριμένο και καινοτόμο παράδειγμα σχετικά με το πώς τα διαρθρωτικά ταμεία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση αυτής της περιοχής της Αθήνας».

Μελλοντική ενσωμάτωση

Ενώ κατασκευάστηκε με το σκοπό να σταματήσει τις πλημμύρες τώρα, το έργο έχει επίσης βλέψεις για το μέλλον. Με την κατασκευή του θα λειτουργήσει ως ζωτικός σύνδεσμος για την αποπεράτωση του δικτύου αποστράγγισης στην περιοχή Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Αχαρνών και επίσης θα επιτρέψει τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής προς την πηγή.

Συνολική επένδυση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η συνολική επένδυση για το έργο «Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς από πλατεία Ιλίου έως συμβολή αγωγού Ευπυρίδων» είναι 84 000 000 EUR, με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να ανέρχεται στα 71 400 000 EUR για την προγραμματική περίοδο από το 2007 έως το 2013. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω της προτεραιότητας «Πρόληψη & Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικού Κινδύνου» του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ημερομηνία σύνταξης

23/05/2013