Οφέλη για τη χερσόνησο από έναν ολοκαίνουργιο δρόμο

Η κυκλοφορία στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας στη βόρεια Ελλάδα σύντομα θα ρέει πιο ομαλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μετά την ολοκλήρωση του νέου οδικού τμήματος μήκους περίπου 17,5 χλμ με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Ξεκινώντας από το βορειότερο άκρο της Χερσονήσου της Κασσάνδρας προς μια πόλη κοντά στο κέντρο της, το νέο οδικό τμήμα θα κάνει τη διαδρομή ευκολότερη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πολυάριθμους τουρίστες της περιοχής. Επιπλέον θα αποτελέσει μέρος του επεκτεινόμενου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, το λεγόμενο ΔΕΔ-Μ πρόγραμμα της Ευρώπης - ειδικά η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη προς τη χερσόνησο.

Μια διαδρομή από βορρά προς νότο

Αυτό το σημαντικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τμήματος οδικής αρτηρίας μεταξύ της Νέας Ποτίδαιας – μιας μικρής πόλης 900 κατοίκων και βασικού λιμένα για ολόκληρη τη χερσόνησο – και την πόλη της Κασσάνδρειας στην ενδοχώρα. Αυτό το τμήμα θα συνδεθεί με το οδικό δίκτυο που διατρέχει περιμετρικά τη χερσόνησο.

Μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου, η χερσόνησος θα μπορεί να είναι περήφανη για τη νέα της οδό 17,5 χλμ διπλής κατεύθυνσης χωρίς διόδια. Αυτή θα περιλαμβάνει δυο νέους ανισόπεδους κόμβους, όπως και αναβαθμισμένα παράπλευρα δίκτυα δημόσιας ωφέλειας.

Οφέλη για τους ντόπιους και τους τουρίστες

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν ολόκληρο το τμήμα της οδού μπορούν να απολαύσουν χρόνους συντομότερους κατά 24 λεπτά περίπου χάρη στην πιο ευθεία διαδρομή. Επίσης οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η οδός θα ελαττώσει τον κίνδυνο κυκλοφοριακών ατυχημάτων πάνω από το ένα τρίτο – που είναι μια σημαντική και καλοδεχούμενη βελτίωση.

Το έργο θα δημιουργήσει σχεδόν 340 άμεσες νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση της υλοποίησης. Επιπλέον εναρμονίζεται με ευρύτερες επενδύσεις κατασκευής εθνικής οδού ταχείας κυκλοφορίας από τη Θεσσαλονίκη στην Ποτίδαια μέσω Μουδανιών, σαν μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, το λεγόμενο ΔΕΔ-Μ πρόγραμμα της ΕΕ.

Συνολική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Το έργο «Κατασκευή του τμήματος (οδού) Ποτίδαιας- Κασσάνδρειας του οδικού δικτύου που εξυπηρετεί την Κασσάνδρα (Νομαρχία Χαλκιδικής – περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Ελλάδα)» διαθέτει συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ίσο με 80 000 000 EUR, με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να ανέρχεται στα 66 400 000 EUR για την προγραμματική περίοδο από το 2007 έως το 2013.

Ημερομηνία σύνταξης

25/06/2012