Ένας νέος δρόμος φέρνει οικονομικά οφέλη στην κεντρική Ελλάδα

Η κατασκευή τμημάτων της Εθνικής Οδού ανάμεσα από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα στην κεντρική Ελλάδα θα διευκολύνει την κυκλοφορία των οδηγών της περιοχής και θα δώσει απολύτως απαραίτητη προώθηση στην οικονομία.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Περισσότεροι από 400 000 κάτοικοι της περιοχής θα ωφεληθούν από τις βελτιωμένες οδικές συνδέσεις που θα δημιουργηθούν από το νέο σχήμα, το οποίο επίσης βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ των λιμανιών της Ηγουμενίτσας στα ανατολικά και του Βόλου στα δυτικά.

Κατασκευαστικές εργασίες

Ο χαρακτήρας του έργου είναι πολυπλευρικός και περιλάμβανε τη διεύρυνση και αναβάθμιση ενός τμήματος 16 χλμ το υφιστάμενου δρόμου, παράλληλα με την ασφαλτόστρωση αρκετών παρακείμενων αγροτικών δρόμων. Εδώ οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων, και επιπλέον φωτισμό στους Γεωργανάδες, τον Πετρόπορο και τους Ταξιάρχες. Επίσης θα επιτελεστούν μηχανολογικές εργασίες αποστράγγισης και κατασκευής διαφόρων γεφυρών.

Επιπροσθέτως, ένα ακόμα υποτμήμα του συνολικού σχήματος απαιτεί την κατασκευή μιας παρακαμπτηρίου στη Φαρκαδόνα, η οποία βρίσκεται περίπου στη μισή διαδρομή μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων. Δύο ακόμα ανισόπεδοι κόμβοι θα κατασκευαστούν στην περιοχή - ο ένας θα εξυπηρετεί την είσοδο στα χωριά Αμυγδαλέα, Ραχούλα και Μάνδρα και ο άλλος για το χωριό Ζάρκος.

Αυτοί θα διαθέτουν φωτισμό, οδική σήμανση και επιστρωμένους παράπλευρους δρόμους. Οι πρωτοβουλίες οδικής ασφάλειας για αυτό το τμήμα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση πλευρικών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας, ένα μεταλλικό διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας κατα μήκος του άξονα της οδού, και περίφραξη.

Κάνοντας τη διαφορά

Αυτό το έργο έλαβε το πράσινο φως μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της ΕΕ για τις Ελληνικές περιφέρειες Θεσσαλίας, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει πάνω από EUR 1,1 δισεκατομμύριο μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων την υποβαθμισμένη περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών.

Ένας βασικός στόχος της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013 είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών με εύκολη προσπελασιμότητα στα ανατολικά και των πιο δυσπρόσιτων περιοχών στα δυτικά, με την ολοκλήρωση, αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών της περιφερειακής οδού, του λιμένα και του αερολιμένα.


Συνολική επένδυση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η συνολική επένδυση για το έργο «Κατασκευή τμήματος εθνικής οδού Λαρίσης-Τρικάλων» είναι EUR 49 312 648, με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να ανέρχεται σε EUR  41 915 751 μέσω του λειτουργικού προγράμματος «Θεσσαλία - ηπειρωτική Ελλάδα - Ήπειρος» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το έργο εντάσσεται στην προτεραιότητα «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας».


Ημερομηνία σύνταξης

09/09/2014