Προχωρώντας μπροστά με αναβάθμιση περιφερειακής οδού

Το οδικό σχέδιο θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα βελτιώσει την ασφάλεια στην Ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού, μιας οδού τριών λωρίδων ανά κατεύθυνση, μήκους 22 χλμ, που συνδέει τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των υφιστάμενων κόμβων με πέντε νέους πολυεπίπεδους κόμβους.

Ένα οδικό τμήμα μήκους 6 χλμ της περιφερειακής θα κατασκευαστεί επίσης μεταξύ των ισόπεδων κόμβων Κ5 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και τους ανισόπεδους κόμβους 3ης Σεπτεμβρίου, Μαιάνδρου (Εύοσμος), Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη), Λαγκαδά Σταυρουπόλεως και Κ14 (Ευκαρπίας). Η περιφερειακή έχει σκοπό τη διευκόλυνση των συνδέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και του εθνικού οδικού δικτύου καθώς και με τον αυτοκινητόδρομο Εγνατία.

Προετοιμασία για βοήθεια στο περιβάλλον

Δυο από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης με παράκαμψη του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης και η βελτίωση της κινητικότητας και προσπελασιμότητας τόσο τοπικά όσο και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία. Η αναβάθμιση της οδού θα αυξήσει την επάρκεια της περιφερειακής και επίσης θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια όχι μόνο για τους οδηγούς αλλά και για τους πεζούς.

Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται επίσης να ενισχύσει την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, σε πολλούς τομείς από το μεταφορικό, εμπορικό και βιομηχανικό, έως τον τουριστικό και πολιτιστικό.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα περιλαμβάνει πλεονεκτήματα όπως μειωμένους χρόνους ταξιδίου και πτώση στα λειτουργικά έξοδα οχημάτων για τους αυτοκινητιστές, ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων και λιγότερη μόλυνση για τους τοπικούς κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων των Αμπελοκήπων, Κορδελιού - Εύοσμου και Παύλου Μελά οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 1,1 εκατομμυρίων ατόμων της Θεσσαλονίκης.

Προβλέπεται ότι αυτό το έργο θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία με τη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης και άλλες 300 με την ολοκλήρωση.


Συνολική επένδυση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η συνολική επένδυση για το έργο «Βελτίωση-Αναβάθμιση Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από τον Α/Κ16 (Λαχαναγορά) έως τον Α/Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου)» ανέρχεται σε 155 449 695 EUR, εκ των οποίων 103 616 707 EUR είναι η συμβολή του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία - Δυτική Μακεδονία - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», για την προγραμματική περίοδο 2007 με 2013. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας, «Προσπελασιμότητα σε υποδομές και υπηρεσίες στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας».


Ημερομηνία σύνταξης

31/12/2014