Βελτιώνοντας τις συνδέσεις με το κύριο λιμάνι της Κύπρου

Ένα μεγάλο οδικό κατασκευαστικό έργο θα υλοποιηθεί για τη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ του λιμένα της Λεμεσού και του δικτύου των αυτοκινητόδρομων της Κύπρου. Το έργο θα ανακουφίσει επίσης την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα μειώσει τη ρύπανση στην περιοχή του λιμένα.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Η Λεμεσός βρίσκεται στη νότια ακτή της Κύπρου μεταξύ Λάρνακας και Πάφου, περίπου 90 χλμ από την πρωτεύουσα Λευκωσία. Ο λιμένας της πόλης είναι ο σημαντικότερος της χώρας, και παρέχει υπηρεσίες για την κυκλοφορία τόσο των φορτηγών όσο και των επιβατηγών πλοίων.

Επί του παρόντος, η βασική διαδρομή για τον λιμένα είναι κατά μήκος της Λεωφόρου Ομονοίας, η οποία διασχίζει αρκετές αστικές και εμπορικές περιοχές. Αυτές οι περιοχές υποφέρουν από ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση κυρίως εξαιτίας των βαρέων οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων που ταξιδεύουν προς και από το λιμάνι.  Η διαδρομή είναι γνωστή επίσης για το μεγάλο ποσοστό οδικών ατυχημάτων που έχει.

Το νέο έργο οδικής κατασκευής μετριάζει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις καθώς απομακρύνει μέρος της κυκλοφορίας από τη Λεωφόρο Ομονοίας ενώ παρέχει ταχύτερες, ευκολότερες συνδέσεις με το υπόλοιπο νησί. Το έργο περιλαμβάνει το ακόλουθο πρόγραμμα εργασιών:

  • Κατασκευή και αναβάθμιση οδού διπλής κατεύθυνσης για τη σύνδεση του λιμένα της Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Αυτή η διαδρομή μήκους 5,6 χλμ ονομάζεται Κάθετος Δρόμος (Vertical Road) και προσφέρει ένα συνολικό όριο ταχύτητας 65 χλμ/ώρα.
  • Αναβάθμιση οδικού τμήματος που διατρέχει το βόρειο σύνορο του λιμένα της Λεμεσού. Με την ονομασία Παράλληλος Δρόμος (Parallel Road), αυτή η διαδρομή είναι στην ουσία προέκταση του Κάθετου Δρόμου – έχει μήκος 2,3 χλμ και παρέχει άμεση προσπελασιμότητα στο λιμάνι.
  • Κατασκευή συστήματος αποστράγγισης των όμβριων υδάτων για τη μείωση του πλημμυρίσματος του Κάθετου Δρόμου και των γειτονικών αστικών και εμπορικών περιοχών.

Ο Κάθετος Δρόμος θα εξυπηρετεί την κυκλοφοριακή κίνηση στο λιμάνι και εκείνους που ταξιδεύουν από τις δυτικές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού, οι οποίες βρίσκονται νότια του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου. 

Έργο δύο φάσεων

Η κατασκευή της υποδομής χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή τμήματος 4,5 χλμ του Κάθετου Δρόμου ξεκινώντας από την είσοδο του τερματικού σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα και καταλήγοντας στον κόμβο με την παλιά οδό Λεμεσού-Πάφου (οδός Πάφου). Οι μηχανολογικές εργασίες καλύπτουν επίσης την αναβάθμιση των παράπλευρων δρόμων και την κατασκευή τεσσάρων κυκλικών διασταυρώσεων και διάφορες εργασίες για το σύστημα αποστράγγισης των όμβριων υδάτων.

Η δεύτερη φάση καλύπτει δύο οδικά τμήματα.  Το πρώτο είναι ένα τμήμα μήκους 1,1 χλμ του Κάθετου Δρόμου που συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Αυτό είναι ένα υπάρχον οδικό τμήμα το οποίο θα αναβαθμιστεί σε οδό διπλής κατεύθυνσης σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διαπλάτυνση ανισόπεδης διασταύρωσης και την κατασκευή δύο παράδρομων. Το δεύτερο τμήμα καλύπτει εργασίες αναβάθμισης του Παράλληλου Δρόμου σε οδό διπλής κατεύθυνσης.

Η διαχείριση το ολοκληρωμένου έργου είναι ευθύνη του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που ανήκει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.  Το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα είναι υπεύθυνο για όλες τις επακόλουθες εργασίες συντήρησης. Κατά τη φάση υλοποίησης του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας.

Συνολική επένδυση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η συνολική επένδυση για το έργο «Primary Road Connecting the New Limassol Port with the Limassol-Pafos Motorway – Vertical Road» (Βασική οδός σύνδεσης του νέου λιμανιού της Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου – Κάθετο Δρόμο) είναι 126 032 705 EUR, με τη συμβολή του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ να ανέρχεται στα 90 354 016 EUR για την προγραμματική περίοδο 2007 έως 2013. Το έργο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013,

Ημερομηνία σύνταξης

23/05/2013