Ανανέωση της καρδιάς του αθηναϊκού μετρό

Αποτελεσματικό, ευχάριστα διακοσμημένο, το μετρό της Αθήνας είναι ένα μεταφορικό μέσο που εκτιμάται τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους επισκέπτες. Ένα τεράστιο έργο ανακαίνισης της κύριας γραμμής, που συνδέει τον Πειραιά – την περιοχή του λιμένα – με την Κηφισιά – το βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, εισέρχεται στην τελική του φάση.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Η πράσινη γραμμή (η γραμμή 1) είναι η κύρια αρτηρία του μετρό της Αθήνας. Αυτή είναι η γραμμή που κατασκευάστηκε πρώτα για να συνδέσει το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας με τις πυκνοκατοικημένες και πολυσύχναστες γειτονιές στα βορειοανατολικά της πόλης (Κηφισιά) και την περιοχή του λιμένα στα νοτιοδυτικά (Πειραιάς).

Μια διπλή γραμμή αναβαθμίζεται

Τα έργα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας» και «Αττική» (1), που εκτείνονται σε όλη την περίοδο 2007-2013, εγγράφονται στην επιμήκυνση ενός προγράμματος ανακαίνισης του οποίου η πρώτη φάση αναπτύχθηκε από το 2000 έως το 2006.

Οι εργασίες της δεύτερης φάσης εκτείνονται σε 16 χλμ γραμμής και αφορούν κυρίως:

- Την ανακαίνιση υποδομών και ανωδομών επιφανείας,
- την ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοια-Μοναστηράκι,
- την αντικατάσταση της ηλεκτρικής σιδηροτροχιάς σε συγκεκριμένα τμήματα (Μοναστηράκι-Αττική και Νέα Ιωνία-Κηφισιά) καθώς και την επικάλυψή της σε όλη τη γραμμή,
- την εγκατάσταση του συστήματος ATS (Αυτόματη Εποπτεία Συρμών) για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας,
- την τοποθέτηση πετασμάτων προστασίας από το θόρυβο στις πιο πολυσύχναστες γειτονιές.

Άνεση και ασφάλεια

205 άμεσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών στο εργοτάξιο και η γραμμή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2012-2013. Σήμερα εξυπηρετεί 440 000 επιβάτες τα οφέλη για τους οποίους δεν αφορούν τόσο το χρόνο (48 λεπτά αντί για 51 για το σύνολο της διαδρομής) αλλά την ασφάλεια και άνεσή τους.

Αυτή η γραμμή θα είναι χρήσιμη και για τους πολυάριθμους τουρίστες, καθώς καταλήγει στον Πειραιά. Αυτή η θρυλική τοποθεσία – που περιλαμβάνει τρεις μεγάλες λεκάνες – αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες παγκοσμίως στη διακίνηση επιβατών (περίπου 12 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως), τόσο προς τα ελληνικά νησιά, όσο και προς διεθνείς προορισμούς.


Ημερομηνία σύνταξης

23/10/2012