Βόρεια σύνδεση τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής αυξάνει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις της Αθήνας

Το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου της Ελληνικής πρωτεύουσας εξακολουθεί να επεκτείνεται, με ένα αναβαθμισμένο τμήμα βελτιώνοντας την πρόσβαση και ανταπόκριση για τους κατοίκους της πόλης και τους τουρίστες.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Το έργο της διαδρομής από το ΣΚΑ (το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, περιλαμβάνει την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου πέντε χιλιομέτρων και ένα ευρύ φάσμα σχετικών έργων υποδομής. Εντάσσεται επίσης σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα υποδομής και ανάπτυξης των Αθηναϊκών σιδηροδρόμων το οποίο έχει ξεκινήσει πάνω από μια δεκαετία.

Περιφερειακή επέκταση σιδηροδρόμων

Η Αθήνα έχει εκτεταμένο δίκτυο προαστιακού σιδηροδρόμου. Για να διασφαλίσει ότι συμβαδίζει με τις τοπικές απαιτήσεις κινητικότητας, η πόλη έχει αναπτύξει νέες συνδέσεις και γραμμές για γρηγορότερους συρμούς.

Το παρόν έργο αποτελεί ένα από μια σειρά που εγκαινίασε η πόλη από το 2000, με σχέδιο να διευκολυνθεί η σιδηροδρομική διαδρομή των 37 χλμ από το αεροδρόμιο των Αθηνών έως τις Τρεις Γέφυρες (μόλις βόρεια από το κέντρο της πόλης), περνώντας από το ΣΚΑ, ένα νέο σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στη βορειοανατολική Αθήνα. Συνολικά, κατασκευάζονται έντεκα σταθμοί και ένα κέντρο επικοινωνιών στο ΣΚΑ. Από το αεροδρόμιο έως το ΣΚΑ – συνολικά 32 χλμ – οι εργολάβοι έχουν κατασκευάσει διπλή σιδηροδρομική γραμμή. Στα υπόλοιπα πέντε χιλιόμετρα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, θα υπάρχουν διπλές σιδηροδρομικές γραμμές προς κάθε κατεύθυνση.

Ευκολότερες σιδηροδρομικές μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθούν τέσσερις γραμμές καλύπτοντας σχεδόν πέντε χιλιόμετρα. Οι υπόγειες εργασίες θα καλύψουν 1 870 μ γραμμής μέσα και γύρω από το σταθμό Αγίων Αναργύρων. Θα υπάρξει επίσης ηλεκτρομηχανική και άλλη σχετική εργασία, νέα υποδομή και επιδομή, όπως και εξοπλισμός σηματοδότησης και επικοινωνίας. Περίπου τρία χιλιόμετρα διπλής σιδηροδρομικής γραμμής θα διαθέτουν ηλεκτροκίνηση. Τέλος, το έργο θα επανενοποιήσει το οδικό δίκτυο στην περιοχή γύρω από το τμήμα ΣΚΑ – Τρεις Γέφυρες και μέσα στο σταθμό

Αυτές οι βελτιώσεις στο τμήμα ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες θα συντομεύσουν το χρόνο ταξιδιού στο σύνολο της περιφερειακής σύνδεσης μεταξύ του αεροδρομίου και του κέντρου από 50 σε 30 λεπτά. Τα επιπλέον οφέλη θα περιλαμβάνουν ταχύτερες και περισσότερο εξυπηρετικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα προς Πάτρα στα δυτικά και από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη στα βόρεια. Επίσης, το έργο θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μελλοντική βελτιωμένη σιδηροδρομική σύνδεση από τις Τρεις Γέφυρες προς τον Πειραιά.

Η ολοκλήρωση της γραμμής του περιφερειακού σιδηροδρόμου της Αττικής από το ΣΚΑ (Αθήνα) στις Τρεις Γέφυρες είναι σε ευθυγράμμιση με σχέδια για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της ΕΕ – το λεγόμενο πρόγραμμα ΔΕΔ-Μ – στη διαδρομή από την Αθήνα προς τα σύνορα της Βουλγαρίας και πέρα από αυτά. Αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 3 100 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση της υλοποίησης του έργου.

Συνολική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Το έργο «Ολοκλήρωση της γραμμής του περιφερειακού σιδηροδρόμου της Αττικής στο τμήμα ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες στην Ελλάδα» διαθέτει συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ίσο με 84 414 000 EUR με τη συμβολή του ταμείου συνοχής της ΕΕ να ανέρχεται στα 47 184 200 EUR για την προγραμματική περίοδο από το 2007 έως το 2013.

Ημερομηνία σύνταξης

25/06/2012