Ψηφιακή επένδυση στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα

RegioStars 2012 FinalistΤο έργο digi-lodge είναι μια καινοτομία με την υποστήριξη του Ελληνικού κράτους, σχεδιασμένη να επιταχύνει τις «ψηφιακές» επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού της χώρας, ειδικά σε εγκαταστάσεις καταλυμάτων με κρατική άδεια λειτουργίας (ξενοδοχεία, καταλύματα, μοτέλ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ.). Η εκτεταμένη εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων ΤΠΕ σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και επίσης βελτιώνει την απόδοση της ξενοδοχειακής διαχείρισης.

 Πρόσθετα εργαλεία

 

Ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα άργησε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών και υπηρεσιών μέσω ίντερνετ προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες σε μεγαλύτερους όγκους και με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Τα μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία στοχεύουν κατά κανόνα στις διακοπές ελληνικών οικογενειών, ενώ πολλά μεγαλύτερα ξενοδοχεία εξαρτώνται έντονα από τους διοργανωτές ταξιδιών (tour operator). Ως αποτέλεσμα, τα ξενοδοχεία και οι πανσιόν στην Ελλάδα απέτυχαν να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε ευρύτερη πελατεία τουριστών και επισκεπτών από το εξωτερικό.

Πράγματι, μόνο 74 % των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και ο αριθμός αυτός πέφτει στο 37 % για τους μικρούς ξενώνες. Επιπλέον, μόνο 63 % των ξενοδοχείων διαθέτει ιστοσελίδα (30 % για τα μικρότερα καταλύματα), περίπου 71 % των διαθέσιμων ιστοσελίδων ξενοδοχείων δεν παρέχει ηλεκτρονικά λεπτομέρειες για τη διαθεσιμότητα δωματίων, περίπου 77 % παρουσιάζει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις τιμές, ενώ πάνω από 67 % των κρατήσεων πραγματοποιείται μέσω παραδοσιακών καναλιών.

Παρότρυνση για επένδυση στην τεχνολογία

Ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας είναι να παροτρύνει για επενδύσεις στην τεχνολογία ακόμα και στα μικρότερα καταλύματα και οικογενειακά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Το έργο digi-lodge προσφέρει συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, προκειμένου να τις βοηθήσει:

  • να ενισχύσουν την παρουσία τους στο ίντερνετ και τη διεθνή τους έκθεση,
  • να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές κρατήσεις μέσω πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών συναλλαγών,
  • να μειώσουν τις επιπτώσεις της εποχικότητας και να αυξήσουν τη ροή τουριστών σε όλη τη διάρκεια του έτους,
  • να αυξήσουν τη συνολική ποιότητα υπηρεσιών μέσω της παροχής διευκολύνσεων όπως WiFi, ψηφιακή διασκέδαση, κλπ., και
  • να βελτιώσουν σημαντικά την επιχειρηματική απόδοση μέσω του εκσυγχρονισμού υποστηρικτικών λειτουργιών (back office).

1.500 ξενοδοχεία και καταλύματα προσφέρουν πλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Το έργο digi-lodge υποστηρίζει επενδύσεις στις ΤΠΕ ύψους από 7.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ συνολικά και τις συγχρηματοδοτεί έως ποσοστού 60 %. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός της επένδυσης συσχετίζεται άμεσα με τον τύπο της κρατικής άδειας λειτουργίας και τη βαθμολόγηση σε «αστέρια» του ξενοδοχείου. Κάθε επενδυτική πρόταση έχει υποβληθεί και ελεγχθεί μέσω μιας αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής πύλης προς απλοποίηση της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο του digi-lodge, έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής συμφωνίες ψηφιακών επενδύσεων με σχεδόν 1500 ξενοδοχεία και καταλύματα, τα οποία μπορούν πλέον να προσφέρουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και υπηρεσίες (e-services).

Με το συνδυασμό παροχής συμβουλών και καινοτόμου συγχρηματοδότησης, το έργο digi-lodge βοηθά να διαλυθούν οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των ελλήνων ιδιοκτητών ξενοδοχείων για την τεχνολογία και τους εισάγει στη «ψηφιακή οδό» των επόμενων ετών, όταν οι αναβαθμίσεις των επενδύσεων θα απαιτούν κατά κανόνα σχετικά μικρότερες δαπάνες.

Συνολική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Το έργο «digi-lodge» διαθέτει συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ίσο με 75.000.000 ευρώ με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να ανέρχεται στα 36.000.000 ευρώ για την προγραμματική περίοδο από το 2007 έως το 2013.

Ημερομηνία σύνταξης

01/01/2007