Αθήνα-Κιάτο δυο φορές ταχύτερα…

Διαδρομή μιας ώρας αντί μιας ώρας και πενήντα λεπτών. Αυτό είναι το σημαντικό όφελος που θα έχουν οι ταξιδιώτες της γραμμής που συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με το Κιάτο (στον Κορινθιακό κόλπο), καθώς και όσοι χρησιμοποιούν τα περιφερειακά τρένα που καταλήγουν σ’ αυτόν τον άξονα.

 Πρόσθετα εργαλεία

 
Αθήνα-Κιάτο δυο φορές ταχύτερα… Αθήνα-Κιάτο δυο φορές ταχύτερα…

Όπως δείχνει και το όνομά του, το έργο «Ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής του τμήματος SKA1-KIATO» είναι η κατάληξη προηγουμένων εργασιών. Αυτές ξεκίνησαν το 2000 και εμπίπτουν στην πολιτική του εκσυγχρονισμού της σύνδεσης Αθηνών- Πατρών (στην Πελοπόννησο). Αναχωρώντας από την πρωτεύουσα, αυτά τα περίπου 200 χλμ κατευθύνονται δυτικά, κατά μήκος της πανέμορφης ακτής του Κορινθιακού κόλπου.

Πρώτα στάδια

Οι εργασίες της σιδηροδρομικής ζεύξης Αθήνας - Κιάτου (μικρό λιμάνι βόρεια της Κορίνθου) ξεκίνησαν το 2000 και πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις (2000-2006). Ένα πρώτο στάδιο αφορούσε στην κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 105 χλμ. Αυτή η σημαντική αρχική επένδυση περιλάμβανε την πραγματοποίηση των υποδομών και των επιδομών, καθώς και την εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και επικοινωνίας. Ένα δεύτερο στάδιο αφορούσε στην εγκατάσταση του συστήματος GSM-R (Global System for Mobile communications - Railways) ασύρματο πρότυπο επικοινωνίας που βασίζεται στο GSM και που αφορά ειδικά στις σιδηροδρομικές εφαρμογές.

Τελευταίο τμήμα

Οι εργασίες ολοκλήρωσης (τρίτο στάδιο), που αναμένεται να τελειώσουν το 2013, αφορούν κυρίως:

  • Στην ολοκλήρωση της κατασκευής της εναέριας γραμμής επαφής στα τμήματα των σιδηροδρομικών σταθμών Λιοσίων και Κιάτου, καθώς και στην ολοκλήρωση των εννέα σταθμών που βρίσκονται μεταξύ αυτών.
  • Στην ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο υποσταθμών της σιδηροδρομικής ζεύξης, που θα επιτρέπουν την τροφοδοσία των εναέριων καλωδίων των γραμμών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Μάνδρα και την Κόρινθο.
  • Στην εγκατάσταση του συστήματος τηλεπικοινωνίας στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου.

Το σύνολο του έργου πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχου, διαχείρισης και σηματοδότησης του σιδηροδρομικού συστήματος.

Η διαχείριση του έργου διασφαλίζεται από τον ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος), το δημόσιο οργανισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. 3 075 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.

Μια γραμμή και οι διακλαδώσεις της

Η δημιουργία αυτής της ταχείας γραμμής δεν θα ωφελήσει μόνο τους επιβάτες που πηγαίνουν από την Αθήνα στην Πάτρα. Χάρη στην ηλεκτροκίνηση αυτού του νέου τμήματος, οι κάτοικοι που ζουν σε κοντινή απόσταση απ’ αυτή τη σιδηροδρομική γραμμή και που χρησιμοποιούν τοπικά τρένα σε ανταπόκριση, θα δουν επίσης το χρόνο της διαδρομής τους να μειώνεται.

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε πολλές τοποθεσίες με διαφορετικούς προσανατολισμούς, είτε πρόκειται για βιομηχανικές ζώνες όπως το Θριάσιο, στα δυτικά της Αθήνας, για τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Νέα Πέραμος, για περισσότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως τα Μέγαρα (στα μέσα της διαδρομής Αθήνας-Κορίνθου) ή ακόμα για τα προάστια των Λιοσίων και του Κιάτου. Οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, που χρησιμοποιούν το σταθμό της Πάτρας, θα δουν επίσης το χρόνο της διαδρομής τους προς την Αθήνα να μειώνεται αισθητά. Αυτό το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους που πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους.

1 Το ΣΚΑ, το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος της Αθήνας.

Συνολική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ο προϋπολογισμός του έργου «Ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα ΣΚΑ-ΚΙΑΤΟΥ» υπολογίζεται στα 30 531 553 EUR. Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέρχεται σε 23 021 859 EUR για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.Ημερομηνία σύνταξης

25/06/2012