Αρχαίες πέτρες και νέα ζωή στον

Το μικρό και παρηκμασμένο αυτό ορεινό χωριό με γερασμένο πληθυσμό απέκτησε νέα ζωή χάρη στην ανακαίνιση της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς και στην προώθηση αγροτοτουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων επωφελών για τους κατοίκους του.

 Πρόσθετα εργαλεία

 
Ανακαινιζόμενος δρόμος στον Καλοπαναγιώτη: νέες προοπτικές για μια αγροτική κοινότητα. Ανακαινιζόμενος δρόμος στον Καλοπαναγιώτη: νέες προοπτικές για μια αγροτική κοινότητα.

Γενικό πλαίσιο

Ο Καλοπαναγιώτης, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, κυριαρχεί στην κοιλάδα της Μαραθάσσας, στον ορεινό όγκο του Τροόδους, στην καρδιά εντυπωσιακού φυσικού περιβάλλοντος με πλούσια δάση και πολλές πηγές. Ένας παράδεισος για τους βοτανολόγους και τους ορνιθολόγους. Το χωριό διαθέτει επίσης τη μία από τις εννέα βυζαντινές εκκλησίες που έχουν καταχωρηθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO, και συγκεκριμένα την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, κοντά στο πασίγνωστο βυζαντινό μουσείο. Αυτό σημαίνει ότι από την περιοχή δεν λείπουν τα αξιοθέατα για τους επισκέπτες που πράγματι είναι πολλοί κάθε χρόνο.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν είναι τόσο ειδυλλιακή για την τοπική κοινωνία. Με γερασμένο πληθυσμό περίπου 280 κατοίκων το 2001, ο Καλοπαναγιώτης είναι μία από τις πολλές περιοχές της Κύπρου που αντιμετωπίζει πρόβλημα μείωσης πληθυσμού και τις συνέπειές του. Ο τουρισμός μέχρι σήμερα δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους του χωριού, αφού οι ταξιδιώτες μένουν στην περιοχή μόνο όσο χρειάζεται για να επισκεφθούν την εκκλησία και το μουσείο. Το χωριό είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Οι πέτρες, οι άνθρωποι και το ΕΤΠΑ

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν, μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, ο Καλοπαναγιώτης επωφελήθηκε από ενισχύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για τη συγχρηματοδότηση, κατά 50%, έργων για την αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με στόχο την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη του ελκυστικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, χάρη στις κρατικές ενισχύσεις και πάντα με τη συμβολή του ΕΤΠΑ, δόθηκε και οικονομική ενίσχυση σε ιδιώτες επιχειρηματίες που ήθελαν να αναπτύξουν δραστηριότητες αγροτοτουρισμού.

Αποτελέσματα

Τα έργα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των παλαιών λιθόστρωτων και άλλων παραδοσιακών λιθοδομών στο κέντρο του χωριού, καθώς και την ανακατασκευή των παλαιών προσόψεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει για την τοπική κοινωνία η αποκατάσταση της Οικίας Λαυρεντίου και η διαμόρφωσή της σε Πολιτιστικό Κέντρο που επέτρεψαν στον Καλοπαναγιώτη να μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων που οργανώνονται τόσο από τους κατοίκους του χωριού όσο και άλλων χωριών στα περίχωρα του Καλοπαναγιώτη. Επίσης, η προώθηση δραστηριοτήτων αγροτοτουρισμού είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξενώνων, ταβερνών και άλλων χώρων εστίασης για την καλύτερη φιλοξενία των επισκεπτών.

Η αναζωογόνηση του Καλοπαναγιώτη καλείται να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για την εφαρμογή ανάλογων ολοκληρωμένων προγραμμάτων σε άλλες αγροτικές κοινότητες της Κύπρου, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων τους.

Ημερομηνία σύνταξης

01/01/2008