Νέα πνοή στα βουνά της Λευκωσίας στην Κύπρο

Παρά τα αξιοθέατά της που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η μικρή ορεινή κοινότητα του Καλοπαναγιώτη συγκαταλέγονταν  μέχρι πρόσφατα στις παρακμάζουσες περιοχές που αφθονούν στην Κύπρο κυρίως λόγω της γήρανσης και μείωσης του πληθυσμού της. Ωστόσο, η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται χάρη στο έργο Αναζωογόνηση του Καλοπαναγιώτη που περιλαμβάνει την αναπαλαίωση πολιτιστικών κτιρίων, δρόμων και μνημείων.

 Πρόσθετα εργαλεία

 
Δρομάκια που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στη γραφική κοινότητα του Καλοπαναγιώτη Δρομάκια που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στη γραφική κοινότητα του Καλοπαναγιώτη

«Το έργο θα συμβάλει στην αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση της κοινότητάς μας και θα αντιστρέψει την τάση εγκατάλειψης του χωριού, κυρίως από τη νέα γενιά, που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες.»
Κος Σταύρος Καζαμίας, Οργανισμός Ανάπτυξης Μαραθάσας και κάτοικος Καλοπαναγιώτη

Ο αγροτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός συγκαταλέγονται πλέον στους τρόπους για να διατηρηθεί ζωντανή η κοινότητα. Στο παρελθόν, οι επισκέπτες παρέμεναν στην κοινότητα μόνο όσο χρειαζόταν για να επισκεφτούν την περίφημη βυζαντινή εκκλησία, τις εικόνες της και το γειτονικό μουσείο, πριν να πάνε σε άλλα μέρη. Σήμερα, οι πολιτιστικοί και αγροτικοί πόλοι έλξης και υποδομές, που περιλαμβάνουν ένα νέο πολιτιστικό κέντρο, έχουν βελτιωθεί προσελκύοντας τουρίστες στην περιοχή για μεγαλύτερο χρόνο παραμονής, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Λαμπρό παράδειγμα για τις αγροτικές κοινότητες

Ορισμένες τοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό χρηματοδοτούνται από προγράμματα κρατικών ενισχύσεων και επίσης συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ. Ως αποτέλεσμα, αναλήφθηκαν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων ή το άνοιγμα εστιατορίων και καφενείων. Τα οφέλη ωστόσο δεν περιορίζονται στην κοινότητα του Καλοπαναγιώτη. Η αναζωογόνηση του Καλοπαναγιώτη αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ώστε να αναζωογονηθούν άλλες αγροτικές κοινότητες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Απόμερα

Οι παλιοί πλακόστρωτοι δρόμοι του παραδοσιακού κέντρου του Καλοπαναγιώτη αποκαθίστανται με σκοπό την ευκολότερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία των τουριστών και των κατοίκων. Επίσης, πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και αποκατάστασης στις προσόψεις κτιρίων και σε παραδοσιακά πέτρινα οικοδομήματα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Νέο εστιακό σημείο

Ένα κύριο στοιχείο της προσπάθειας αναζωογόνησης ήταν η αποκατάσταση της οικίας Λαυρεντίου και της μετατροπής της σε πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανωμένων ομάδων από τον Καλοπαναγιώτη και άλλα γειτονικά χωριά. Ένας συνδυασμός νέων και παλαιών μέσων που ικανοποιεί όλα τα γούστα των τουριστών.

Ημερομηνία σύνταξης

17/12/2009