Η παρακαμπτήρια Λεμεσού κατά της κυκλοφοριακής συμφόρησης

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, με πληθυσμό γύρω στους 800 000 κατοίκους, ωφελείται από ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης της παρακαμπτήριας οδού  της Λεμεσού. Βελτιώνοντας την πρόσβαση στο λιμάνι της Λεμεσού, η παρακαμπτήρια επιτρέπει την ομαλή και απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας μεταξύ Λευκωσίας και Πάφου. Το έργο επιτυγχάνει την περιστολή της συμφόρησης γύρω από ένα λιμάνι, στο οποίο το 2000 καταγράφηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών.

 Πρόσθετα εργαλεία

 
Η παρακαμπτήρια οδός Λεμεσού αναμένεται να βελτιώσει τις μεταφορικές συνδέσεις στην Κύπρο Η παρακαμπτήρια οδός Λεμεσού αναμένεται να βελτιώσει τις μεταφορικές συνδέσεις στην Κύπρο

«Ως κάτοικος προαστίου της Λεμεσού που χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο για να πάει στη δουλειά της, διαπιστώνω καθημερινά από πρώτο χέρι τις θετικές επιπτώσεις της αναβάθμισης της παρακαμπήριας. Απρόσκοπτη διερχόμενη κυκλοφορία, καθώς και μείωση της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης συγκαταλέγονται στα οφέλη. Άλλο κέρδος είναι η καθαρότερη ατμόσφαιρα.»
Κοραλία Μασούρα, Δήμος Λεμεσού

Τα τελευταία 25 χρόνια, η Κύπρος συγκρότησε ένα πολύ πυκνό οδικό δίκτυο και οι ανάγκες της για νέους δρόμους είναι σχεδόν μηδενικές. Το έργο, που υποστηρίχθηκε από το ταμείο συνοχής της ΕΕ, έδωσε επομένως προτεραιότητα στη διαμόρφωση παρακαμπτήριων οδών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και στην εύκολη πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Από τη Λευκωσία στην Πάφο

Ένας ανισόπεδος κι ένας κυκλικός κόμβος κατασκευάστηκαν στον Άγιο Αθανάσιο, προάστιο της Λεμεσού, για τη διασφάλιση της ομαλής ροής της κυκλοφορίας στην παρακαμπτήρια οδό, στο ρεύμα από Λευκωσία προς Πάφο. Οι εργασίες περιλάμβαναν δύο γέφυρες μήκους 23,3 μέτρων η καθεμία, μία πεζογέφυρα, τέσσερις υπόγειες διαβάσεις πεζών, τοίχους αντιστήριξης και νέο οδόστρωμα για τις δευτερεύουσες οδούς.

Εργασίες αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν και στον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας. Αυτές αφορούσαν μια γέφυρα μήκους 304 μέτρων πάνω από τον κυκλικό κόμβο, δύο γέφυρες μήκους 75 μέτρων και 12 μέτρων πάνω από τον ποταμό Άμαθο, δύο νέες υπόγειες διαβάσεις πεζών και την κατασκευή μιας παρακαμπτηρίου μήκους δύο χιλιομέτρων με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Βελτιώνοντας το δίκτυο μεταφορών, τα δύο αυτά έργα συμβάλλουν στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της χώρας.

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Η Κύπρος θεωρείται από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη και, όπως είναι αναμενόμενο, την τελευταία δεκαετία οι μεταφορές σημείωσαν παράλληλη ανοδική πορεία: ο αριθμός μόνο των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 65%. Το έργο της παρακαμπτήριας της Λεμεσού ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση και αναγνωρίζει τη σημασία της ασφάλειας σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός ζει στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις: Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Η αύξηση των μεταφορών επέφερε την επιδείνωση χρόνο με το χρόνο της οδικής ασφάλειας, με τους θανάτους από τροχαία να εκτινάσσονται από 97 το 2003 σε 117 το 2004. Τα έργα της παρακαμπτήριας Λεμεσού έχουν επιφέρει μια σαφή μείωση όχι μόνο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.


Ημερομηνία σύνταξης

17/12/2009