Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση 279 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία

 Πρόσθετα εργαλεία

 
30/04/2020

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 279 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία, για την ανακούφιση του πληθυσμού σε πολλές περιοχές στις τέσσερις αυτές χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2019. Τα κονδύλια αυτά έρχονται να προστεθούν στα 800 εκατ. ευρώ που διατίθενται για το 2020 στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Κατά την περίοδο που διανύουμε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι μία από τις πιο συγκεκριμένες εκφάνσεις της. Παρά το ότι εστιάζουμε την προσοχή μας στην ασφαλέστερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από άλλες καταστροφές, όπως οι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν πέρυσι. Η σημερινή δέσμη μέτρων θα παράσχει στις πληγείσες περιοχές την αναγκαία χρηματοδότηση».

Τα κονδύλια των ενισχύσεων κατανέμονται ως εξής:

  • 211,7 εκατ. ευρώ για την Ιταλία, η συνολική επικράτεια της οποίας, από τον Βορρά έως τον Νότο, επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα στα τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές από πλημμύρες και κατολισθήσεις και αποκορύφωμα τις πλημμύρες στη Βενετία.
  • 56,7 εκατ. ευρώ για την Ισπανία ύστερα από τις πλημμύρες στις περιφέρειες της Βαλένθια, Μούρθια, Καστίλης-Λα Μάντσα και Ανδαλουσίας τον Σεπτέμβριο του 2019. Η Ισπανία έλαβε 5,6 εκατ. ευρώ με τη μορφή προκαταβολής.
  • 8,2 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία λόγω των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας Lorenzo σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και στην καθημερινή ζωή των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών τον Οκτώβριο του 2019. Η Πορτογαλία έλαβε ήδη 821 χιλιάδες ευρώ με τη μορφή προκαταβολής.
  • 2,3 εκατ. ευρώ για την Αυστρία μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Νοέμβριο του 2019. Το νοτιοδυτικό τμήμα της Αυστρίας επλήγη από σοβαρές πλημμύρες, ιδίως στην Καρινθία και το Ανατολικό Τιρόλο.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη σημερινή πρόταση της Επιτροπής για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία. Μετά την έγκριση της εν λόγω πρότασης η οικονομική ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Νέα

Σχετικά θέματα

Health Solidarity Fund

Σχετικές χώρες

Austria Italy Portugal Spain