Τηλεοπτική εκστρατεία στην Εσθονία προβάλλει χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα

 Πρόσθετα εργαλεία

 
20/05/2019

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ERR της Εσθονίας μετέδωσε μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών το περασμένο φθινόπωρο, οι οποίες εστίασαν στην επίδραση που έχουν τα διαρθρωτικά ταμεία στις τοπικές κοινότητες και στην οικονομία. Η διαχειριστική αρχή για την Εσθονία συνέβαλε στην υλοποίηση της εκστρατείας με σκοπό να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της πολιτικής συνοχής της ΕΕ κατά τρόπο διασκεδαστικό και ενημερωτικό. 

Η τηλεοπτική σειρά «Ταξίδι στην Εσθονία» προβαλλόταν σε 16 επεισόδια στη ζώνη μεγάλης ακροαματικότητας, στις 8 μ.μ. κάθε Παρασκευή. Συνολικά, 90 συγχρηματοδοτούμενα έργα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (90% υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και 10% από επιχορηγήσεις της Νορβηγίας). Κάθε επεισόδιο ήταν αφιερωμένο σε μια κομητεία της Εσθονίας και τον Δεκέμβριο του 2018 προβλήθηκε μια εκπομπή τελικής επισκόπησης. 

Τα προγράμματα παρουσιάστηκαν από έναν από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της χώρας, τον Ivo Linna, ενώ η γνωστή ηθοποιός Liisa Pulk παρουσίασε βίντεο σχετικά με τα προβαλλόμενα έργα, διάρκειας τριάμισι λεπτών το καθένα. Μαζί με τα τραγούδια και τις εμφανίσεις διασημοτήτων, οι εκπομπές περιελάμβαναν ένα άτυπο κουίζ όπου δημόσια πρόσωπα απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα έργα. 

Μεγαλόπνοη σκέψη

Απαιτούνταν προσεκτικός προγραμματισμός και ομαδική εργασία για να υλοποιηθεί η εκστρατεία. Η διαχειριστική αρχή συντονίζει ένα δίκτυο επικοινωνίας των διαρθρωτικών ταμείων που αποτελείται από ειδικούς δημοσίων σχέσεων από οργανισμούς που υλοποιούν κοινοτική χρηματοδότηση στην Εσθονία. Ήταν αυτή η ομάδα που είχε την ιδέα να μεταδώσει μια ολόκληρη σεζόν, αντί μόνο μιας εκπομπής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά το κοινό. 

«Αφού πήραμε αυτή την απόφαση συναντηθήκαμε με τα τρία πιο σημαντικά τηλεοπτικά κανάλια της Εσθονίας για να συζητήσουμε και να πάρουμε ιδέες για την πιθανή μορφή της εκπομπής», εξηγεί ο Triin Nolo, επικεφαλής ειδικός οριζόντιας κατάρτισης για ειδικά ταμεία και επικοινωνίας με τη διαχειριστική αρχή της Εσθονίας. «Στη συνέχεια, προκηρύξαμε διαγωνισμό υποβολής προσφορών, μέσω του οποίου εξασφαλίσαμε την επαγγελματική συνεργασία με τον ERR.» 

Σύμφωνα με τον Nolo, μια βασική πτυχή της διαδικασίας ήταν η σύνταξη λεπτομερούς προσφοράς, ώστε η τηλεοπτική εταιρία να γνωρίζει ακριβώς τι απαιτείτο όσον αφορά θέματα όπως η μορφή, ο χρόνος προβολής, η ισορροπία του περιεχομένου, η χρήση των λογοτύπων και ο αριθμός των διαφημιστικών διαλειμμάτων. Η προσφορά προέβλεπε, επίσης, ότι τα προγράμματα θα μπορούσαν να προβληθούν ξανά, για παράδειγμα μέσω του διαδικτύου. 

Η επιλογή των έργων ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, με την εξέταση πάνω από 400 έργων, πριν από την τελική επιλογή. Οι φορείς υλοποίησης της χώρας και οι ενδιάμεσοι οργανισμοί παρείχαν στην τηλεοπτική εταιρία τον κατάλογο των έργων. Στόχος ήταν να δείξει στους θεατές το ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτονται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, από την επαγγελματική κατάρτιση και τη στήριξη των επιχειρήσεων στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και την ενίσχυση της επιστημονικής καινοτομίας. 

Ενημέρωση και ψυχαγωγία

Η Liisa Pulk παρουσίαζε τα έργα και έπαιρνε συνεντεύξεις από πρόσωπα κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων, των συντονιστών έργων και των χρηστών υπηρεσιών. Τα κυριότερα σημεία περιελάμβαναν επίσκεψη στη νέα αίθουσα συναυλιών της Ακαδημίας Μουσικής της Εσθονίας, η οποία κατασκευάστηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Ο παρουσιαστής επισκέφθηκε, επίσης, μια εταιρία που έλαβε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός νέου ρινικού σπρέι με βάση το περίφημο μεταλλικό νερό από τη Värska, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Επιπλέον, ένα ταξίδι στην Ακαδημία Αεροπορίας της Εσθονίας παρουσίασε έναν σύγχρονο προσομοιωτή ελικοπτέρων, ενώ μια επίσκεψη στην ιστορική περιοχή του Mulgimaa επικεντρώθηκε στη στήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία ενός κέντρου γνώσης της τεχνολογίας. 

Οι εκπομπές αποδείχθηκαν δημοφιλείς στο εσθονικό κοινό: τα νούμερα τηλεθέασης κατατάσσονταν πάντα στα δέκα κορυφαία εβδομαδιαίως, φτάνοντας μία φορά στην τέταρτη θέση των μετρήσεων. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 110.000 έως 130.000 θεατές την εβδομάδα —περίπου το 9-10% του πληθυσμού. 

«Θα εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο της εκστρατείας, όταν πραγματοποιούμε την ετήσια έρευνα ευαισθητοποίησής μας, αργότερα μέσα στο έτος. Όμως, καθώς τα νούμερα τηλεθέασης των εκπομπών ήταν εκπληκτικά υψηλά, είμαστε βέβαιοι ότι επιτύχαμε τον στόχο μας να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα στο κοινό της Εσθονίας και να το ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τα έργα που υποστηρίζουν», προσθέτει ο Nolo. 

Επιλέξτε τολμηρές ιδέες

Πλέον, η ομάδα χρηματοδότησης της ΕΕ για την Εσθονία σχεδιάζει να αξιοποιήσει την επιτυχία της εκστρατείας με μια σειρά συμπληρωματικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019. Στις 9 Μαΐου, η χώρα θα γιορτάσει την Ημέρα της ΕΕ, η οποία σηματοδοτεί μια εβδομάδα ζωντανών εκδηλώσεων σε όλη την Εσθονία. 

«Για να γιορτάσουμε τα 15 χρόνια συμμετοχής της Εσθονίας στην ΕΕ, συνεργαστήκαμε με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Εσθονία για να οργανώσουμε μια περιοδεία σε όλη τη χώρα τον Μάιο, όπου θα κάνουμε μια ζωντανή εκδοχή της τηλεοπτικής εκπομπής με τον Ivo Linna και την μπάντα του», εξηγεί Nolo. «Αυτή τη φορά, οι ερωτήσεις του κουίζ θα απαντηθούν από τις τοπικούς υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.» 

Όσον αφορά τους συναδέλφους που αναπτύσσουν παρόμοιες εκστρατείες στις περιφέρειές τους, ο Nolo συμβουλεύει: «Να είστε γενναίοι και τολμηροί, επειδή οι καλές ιδέες τείνουν να πετούν ψηλά. Συγκεντρώστε μια καλή ομάδα και ανταλλάξτε απόψεις. Εμπιστευθείτε το τηλεοπτικό κανάλι σας, αλλά παραμείνετε αφοσιωμένοι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και υπενθυμίστε τη σημασία που έχει η εστίαση της εκπομπής στα διαρθρωτικά ταμεία.» 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τηλεοπτική ροή «Ταξίδι στην Εσθονία»: https://etv.err.ee/895572/reis-umber-eesti-15-16

Panorama 68: North-West Romania going in the right direction

Νέα

Σχετικά θέματα

Communicating Regional Policy