Panorama 67: Τα λιγότερα είναι περισσότερα!

 Πρόσθετα εργαλεία

 
08/01/2019

Συνέντευξη με την αυστριακή ομάδα της προεδρίας της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, την προσέγγισή τους όσον αφορά την απλούστευση και τον τετράποδο φίλο τους!

Στις 31 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Με τις προτάσεις της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής μετά το 2020 που δημοσιεύθηκαν μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη της προεδρίας, η Αυστρία και οι διαπραγματευτές της διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό του πλαισίου συζήτησης στο Συμβούλιο. Το Panorama μίλησε στην ομάδα που εδρεύει στις Βρυξέλλες, τον Johannes Rossbacher, τον Alexander Ferstl και τον Christoph Klemencic. 

Ποιες είναι οι θέσεις σας σχετικά με το νομοθετικό πακέτο για το 2021-2027;

Johannes Rossbacher: Πρέπει να πω ότι είμαστε σαφώς εντός του χρονοδιαγράμματος. Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα βασικά κεφάλαια του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις. Επίσης, ο κανονισμός του ΕΤΠΑ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Συμβουλίου. Με πέντε νομοθετικές προτάσεις στο τραπέζι, η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου έκανε ό,τι μπορούσε για να επιτύχει γρήγορη και ουσιαστική πρόοδο. 

Ποια ήταν η προσέγγισή σας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις;

Alexander Ferstl: Καταρχάς, ήμασταν πεπεισμένοι ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι εύλογες και αποτελούν ένα πραγματικό βήμα προς την κατεύθυνση της απλούστευσης. Έχοντας αυτό υπόψη, προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τις αλλαγές στο προτεινόμενο νομικό κείμενο. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να ρυθμιστούν όλα –και με αυτή την έννοια, τα λιγότερα είναι περισσότερα! 

Και το επιτύχατε;

Christoph Klemencic: Ναι, έτσι νομίζω. Διατηρήσαμε τα στοιχεία απλούστευσης που πρότεινε η Επιτροπή και προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο. Ας πάρουμε το παράδειγμα της συμφωνίας εταιρικής σχέσης. Γιατί ένα κράτος μέλος που διαθέτει μικρό κονδύλιο προϋπολογισμού ή ένα μόνο πολυταµειακό πρόγραµµα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια για να συντάξει ένα τέτοιο έγγραφο; Με την πρότασή μας να παραλείψουμε αυτό το επιπλέον βήμα σε ορισμένες περιπτώσεις συμφώνησαν επίσης οι υπουργοί στο Συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου. 

Υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό;

JR: Οι συζητήσεις σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα ολοκληρωθούν στο ανώτατο επίπεδο. Εργαστήκαμε —και εργαζόμαστε— προκειμένου να ρυθμίσουμε σωστά τις λεπτομέρειες υλοποίησης. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα αυτά τα στοιχεία στους κανονισμούς που οι αρχές του προγράμματος μας στις περιφέρειες χρειάζονται για τα μελλοντικά τους προγράμματα. Έτσι, μόλις ληφθεί η απόφαση για τα οικονομικά, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε δεσμούς. 

Οπότε, ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

AF: Όλα όσα αφορούν τον λογιστικό και διοικητικό έλεγχο, τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό, καθώς και τις προϋποθέσεις και τις επιδόσεις. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν ακούγεται πολύ ελκυστικό, αλλά οι αρχές διαχείρισης πρέπει να γνωρίζουν τι να περιμένουν —και να αρχίσουν να διαμορφώνουν τις δομές υλοποίησής τους για μελλοντικά προγράμματα. Με αυτή τη στρατηγική, ελπίζουμε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο και να διασφαλίσουμε την ταχεία έναρξη των προγραμμάτων. Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το 2021, όχι το 2022 ή το 2023. 

Κοιτώντας πίσω τους τελευταίους έξι μήνες, ποιες ήταν οι βασικές προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις;

CK: Θα έλεγα ότι έπρεπε να βρούμε συμβιβασμούς μεταξύ όλων των ειδών μερών: των καθαρών πληρωτών και των καθαρών αποδεκτών, των διαφορετικών προσεγγίσεων στη δύση, στην ανατολή, τον νότο και τον βορά —και μερικές φορές πολύ διαφορετικές απόψεις ανεξάρτητα από αυτές τις δύο πτυχές. Ο ρόλος μας ως προεδρίας ήταν να είμαστε ανεξάρτητοι διαμεσολαβητές και να οικοδομήσουμε γέφυρες. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι ήταν πάντα ευχαριστημένοι σε όλες τις περιπτώσεις.

JR: Η επίτευξη συμβιβασμού δεν είναι ποτέ εύκολη. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι έχετε έναν καλό συμβιβασμό στα χέρια σας όταν όλοι γύρω από το τραπέζι αισθάνονται λίγο ευχαριστημένοι και λίγο δυσαρεστημένοι την ίδια στιγμή. 

Τι θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις;

AF: Τον Ιανουάριο, οι συνάδελφοί μας από τη Ρουμανία θα αναλάβουν και θα συνεχίσουν με τον υψηλό ρυθμό που θέσαμε. Με μία έως δύο συνεδριάσεις ομάδων εργασίας ανά εβδομάδα και μια αρκετά παρόμοια προσέγγιση, μπορείτε να περιμένετε περαιτέρω, γρήγορη πρόοδο τους επόμενους μήνες. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο, θα ξεκινήσει η τριμερής φάση. Είμαι πεπεισμένος ότι το Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο δεν έχουν μεγάλη απόκλιση απόψεων. 

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το πώς λειτούργησε η Προεδρία;

JR: Αυτή ήταν η τρίτη αυστριακή προεδρία μου, γι’ αυτό γνώριζα τι να περιμένω: πολλές ώρες, συναντήσεις τις Κυριακές και πολύ έντονη ομαδική εργασία. Και ειλικρινά, δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς υπέροχη υποστήριξη από τη Βιέννη, τους σπουδαίους συναδέλφους μας στη γραμματεία του Συμβουλίου, τον Paul, τον άνθρωπό μας για όλες τις δουλειές, και την επιπλέον βοήθεια από τον σκύλο του Alexander! 

Ένας προεδρικός σκύλος; 

AF: Ναι, ο σκύλος μου ήταν μαζί μας τις περισσότερες φορές. Η Elvira —αυτό είναι το όνομά της— μάς κράτησε ψηλά το ηθικό και πάντα κατάφερνε να ξεκουράσει τη σκέψη μας για λίγα λεπτά από τους κανονισμούς. Αυτό βοήθησε σαφώς σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

JR: Το περίεργο είναι ότι παλιά φοβόμουν τα σκυλιά, αλλά μετά από αυτό έχω αλλάξει τελείως γνώμη.» Θα μου λείψει η «υποστήριξη» της Elvira που τελικά έγινε πλήρες μέλος της ομάδας! 

Φαίνεται να το διασκεδάσατε!

CK: Ω, απολύτως! Το κορυφαίο: μια φορά, ένας συνάδελφος του Συμβουλίου δεν κατάλαβε καλά το όνομα του προέδρου μας —και συνέχεια τον αποκαλούσε «μεγαλειότατε» (your highness) αντί για «Jo-hannes». Πολύ προεδρική προσφώνηση θα έλεγα.

AF: Ας μην ξεχνάμε τους κροάτες συναδέλφους μας που έμαθαν την τέχνη λαρυγγισμού (yodelling)! Διοργανώσαμε μια σύντομη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της δεξίωσης έναρξής μας —και εξακολουθούν να ξέρουν πώς να το κάνουν! Πολύ εντυπωσιακό...

JR: Το σίγουρο είναι ότι η χαρούμενη διάθεση βοηθάει σε ένα τεράστιο έργο όπως μια Προεδρία της ΕΕ!

Νέα