En ny transportgrænseflade i den sydlige Østersøregion

INTERFACE-projektet og dets spinoff, INTERFACE PLUS, har bidraget til territorialt samarbejde om transport i den sydlige Østersøregion ved at bringe lokale myndigheder, havne, færgeoperatører og turistorganisationer sammen for at forbedre forbindelserne på tværs af grænserne. De har samlet transportformer i et enkelt produkt, udviklet forbindelser og forbedret adgangen for gående passagerer på færger.

Flere værktøjer

 
Rostocks filharmoniske orkester ved åbningsceremonien for InterCombi-Ticket-systemet (c) Andreas Schubert, Hansestaden Rostock Rostocks filharmoniske orkester ved åbningsceremonien for InterCombi-Ticket-systemet (c) Andreas Schubert, Hansestaden Rostock

" Jeg elsker at rejse. Danmark og Sverige er blandt mine favoritdestinationer. Jeg er helt bekendt med færgetrafikkens tidligere mangler, og jeg er meget glad for, at tjenesterne og faciliteterne for gående passagerer er blevet forbedret, så det er blevet lettere og mere komfortabelt at rejse. InterCombi-Ticket er en af de nye markedsidéer, der virkelig giver mening. Mine rejser er nu meget mere behagelige. "

Tilman Schubert, passager fra Rostock

InterCombi-Ticket giver gående passagerer mulighed for at rejse på en enkelt billet mellem Rostock (Tyskland) og Nykøbing (Danmark) med busser og færger, der drives af forskellige operatører. Der blev i udviklingsperioden solgt omkring 10 000 billetter. Intercombi-ticket.de webstedet, der findes på dansk, tysk og engelsk, indeholder oplysninger om fartplanen og giver passagererne mulighed for at booke rejser op til to timer før afgang.

Første fartplan af sin art

INTERFACE PLUS løste problemet med at hente, udveksle og integrere data i realtid for forskellige transportformer, operatører og lande ved hjælp af en hub, der muliggjorde dataudveksling mellem Tyskland og Danmark. Dataene bruges til oplysninger om fartplan og stationære display. Projektet medtog også den danske havn Gedser i det tyske informationssystem om fartplaner, ligesom Rostock indgik i det danske system.

Med INTERFACE indførtes det første multimodale, grænseoverskridende informationssystem om fartplaner i realtid i Europa. Der er mulighed for forhåndsvisninger i realtid på omkring en time for tysk offentlig transport og på omkring seks timer for Scandlines færger.

Et færgeinformationssystem i realtid

INTERFACE PLUS har udviklet et færgeinformationssystem i realtid, der ikke forstyrrer udstyret om bord. Det kombinerer data fra det automatiske identifikationssystem og analyserer ruter og driftsvilkår for at give præcise prognoser. Projektet udvidede også en DFInet-server, der var udviklet til Rostocks offentlige transportsystem, så den omfattede realtidsfunktioner med oplysninger om forbindelser.

En undersøgelse udforskede potentialet for at genetablere passagertjenesterne mellem Darłowo og Ustka i Polen og Nexø på Bornholm, der blev indstillet i 2011. Der blev gennemført en markedsundersøgelse, udviklet et færgeforbindelseskoncept, muligheder for offentlig støtte og juridiske aspekter blev undersøgt, og overskud og tab blev beregnet. De forslag, som undersøgelsen resulterede i, bidrog til genetableringen af Darłowo-Bornholm-ruten.

Projektet udviklede endvidere portlink.eu, en onlineportal for offentlig transport mellem færgeterminaler og bycentre, der i øjeblikket omfatter 15 destinationer. Efter at have valgt en havn kan brugeren se et interaktivt kort med nærmere oplysninger om ruter og afstande mellem terminalen og adgang til offentlig transport, som f.eks. operatører, fartplaner, den valuta, der anvendes, priser, afstand, varighed, stoppesteder og adgang for personer med nedsat mobilitet.

Samlet investering og EU-støtte

Den samlede investering i projekterne »INTERFACE og INTERFACE PLUS« er 4 381 925 EUR, hvoraf Den Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrager med 3 510 695 EUR fra det operationelle program »Sydlige Østersøregion« i programmeringsperioden 2007-2013.

Dato for udkast

15/09/2015